Nostradamus i proročanstva za 21. vek: Priča o astrologiji i vizijama

Nostradamus (rođen 14. decembra 1503. u Sen-Remiju, Francuska — preminuo 1/2. jula 1566. u Salonu) bio je francuski astrolog i lekar, najčitaniji prorok renesanse. Postao je poznat po svojim proročanstvima objavljenim u knjizi „Les Prophéties“ iz 1555. godine. Njegova knjiga sadrži zbirku stihova poznatih kao kvatrini, koji su kriptični i često teško razumljivi, ali su […]
Nostradamus za radnim stolom okružen svećama i knjigama

Nostradamus (rođen 14. decembra 1503. u Sen-Remiju, Francuska — preminuo 1/2. jula 1566. u Salonu) bio je francuski astrolog i lekar, najčitaniji prorok renesanse. Postao je poznat po svojim proročanstvima objavljenim u knjizi „Les Prophéties“ iz 1555. godine.

Njegova knjiga sadrži zbirku stihova poznatih kao kvatrini, koji su kriptični i često teško razumljivi, ali su stekli veliku popularnost zbog svoje tajanstvene prirode i potencijalnog predviđanja budućih događaja.

Rani radovi i predviđanja

Veliki požar u Londonu 1666. godine koji je Nostradamus predvideo.

Veliki požar u Londonu 1666. godine koji je Nostradamus predvideo.

Nostradamus je svoj rad na proročanstvima započeo tokom 1540-ih godina. Prva izdanja njegovih kvatrina doživela su ogromnu popularnost, što ga je brzo učinilo poznatim širom Evrope. „Les Prophéties“ sadrži stotine kvatrina grupisanih u centurije, sa po stotinu kvatrina u svakoj centuriji.

Neka od njegovih najpoznatijih ranijih predviđanja uključuju:

 1. Smrt kralja Henrija II: U jednom od svojih kvatrina, Nostradamus je predvideo smrt kralja Henrija II u dvoboju. Kralj je zaista preminuo 1559. godine nakon što je koplje njegovog protivnika probolo njegovu vizirsku kacigu.
 2. Veliki požar u Londonu: Nostradamus je predvideo razorni požar koji je uništio veći deo Londona 1666. godine, više od sto godina nakon njegove smrti.
 3. Uspon Napoleona: Nostradamus je takođe predvideo dolazak velikog lidera sa zapada Evrope, koji će podići veliku armiju i postati moćan. Mnogi veruju da se ovo odnosi na Napoleona Bonapartu.
 4. Uspon Adolfa Hitlera: U svojim kvatrinima, Nostradamus pominje vođu po imenu „Hister“ koji će izazvati veliko zlo u Evropi. Ovo proročanstvo se često tumači kao predviđanje uspona Adolfa Hitlera.
 5. Atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki: Nostradamus je u svojim stihovima opisao „dva velika grada“ uništena eksplozijama koje mnogi tumače kao predviđanje bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.
Atomska pečurka

Predviđanje Nostradamusa je i pronalazak atomske bombe i njena upotreba.

Nostradamusova proročanstva za 21. vek

Među mnogim predviđanjima, nekoliko se ističe kao relevantno za našu eru:

 1. Treći svetski rat: Nostradamus je predvideo veliki sukob koji će uključiti mnoge nacije. Prema njegovim proročanstvima, ovaj rat bi mogao trajati 27 godina i biti obeležen strašnim razaranjima.
 2. Prirodne katastrofe: Proročanstva uključuju velike zemljotrese i erupcije vulkana koji će izazvati ogromne promene na Zemlji. Nostradamus je predvideo da će Amerika biti posebno pogođena.
 3. Uspon tehnologije: On je takođe govorio o tehnološkom napretku koji će promeniti svet. Mnogi su uvereni da je predvideo računare, internet i veštačku inteligenciju.
 4. Globalno zagrevanje: Nostradamus je pominjao klimatske promene i topljenje polarnih kapa, što mnogi tumače kao predviđanje globalnog zagrevanja.

Zanimljivosti o Nostradamusu

Nostradamusova proročanstva često su tumačena i reinterpretirana kroz vekove. Evo nekoliko zanimljivih činjenica:

 • Šifrovani stihovi: Njegove vizije su zapisane u formi četverostihova (kvatrina) koje je često teško dešifrovati. Mnogi veruju da je to namerno učinio kako bi izbegao progone u svoje vreme.
 • Predviđanje smrti Henrija II: Nostradamus je navodno precizno predvideo smrt francuskog kralja Henrija II, što je dodatno učvrstilo njegovu reputaciju proroka.
 • Astrološke tehnike: Koristio je astrološke tehnike za svoja predviđanja, kombinovajući ih sa dubokim poznavanjem istorije i mitologije.
Globalno zagrevanje i efekat staklene bašte

Nostradamus je predvideo globalno zagrevanje kao posledicu velike industrijalizacije

Nostradamusove vizije za svaki horoskopski znak

Nostradamusove proročanstva često su tumačena kroz prizmu horoskopskih znakova. Evo kako su njegova proročanstva povezana sa svakim znakom:

 • Ovan: Nostradamus je predvideo period velikih sukoba i ratova koji će promeniti svetski poredak. Ovnovi, poznati po svojoj hrabrosti, mogu se naći u središtu tih promena.
 • Bik: Predviđa se ekonomska nestabilnost, ali i mogućnosti za obnovu i prosperitet. Bikovi, sa svojom upornošću i praktičnošću, će igrati ključnu ulogu u ovoj tranziciji.
 • Blizanci: Nostradamus je govorio o velikim tehnološkim dostignućima i revolucijama u komunikaciji. Blizanci će iskoristiti ove promene za umrežavanje i inovacije.
 • Rak: Prirodne katastrofe i klimatske promene će biti izazov, ali i prilika za stvaranje novih zajednica. Rakovi će biti stubovi emotivne podrške i zajedništva.
 • Lav: Nostradamus je predvideo uspon novih lidera i vođa. Lavovi će preuzeti inicijativu i voditi ljude kroz turbulentne promene.
 • Devica: Medicinski napredak i istraživanja će igrati ključnu ulogu. Device, sa svojim analitičkim umom, će doprineti naučnim dostignućima.
 • Vaga: Nostradamus je govorio o potrebi za ravnotežom i pravdom u svetu. Vage će raditi na stvaranju harmonije i mira u društvu.
 • Škorpija: Intenzivne promene i transformacije će biti prisutne. Škorpije će koristiti svoju snagu i intuiciju da prevaziđu prepreke i pomognu drugima.
 • Strelac: Putovanja i istraživanja novih horizonata će biti u fokusu. Strelčevi će iskoristiti ove prilike za lični i profesionalni rast.
 • Jarac: Predviđa se period velikih ekonomskih i političkih promena. Jarčevi će koristiti svoju disciplinu i strateško razmišljanje za navigaciju kroz ove izazove.
 • Vodolija: Tehnološke inovacije i društvene promene će biti dominantne. Vodolije će predvoditi ove revolucije svojim originalnim idejama.
 • Ribe: Duhovna buđenja i rast će biti ključni. Ribe će koristiti svoju intuiciju i saosećanje za vođenje drugih ka višim svestima.

Zaključak

Nostradamus ostaje fascinantna figura u istoriji astrologije. Njegova proročanstva za 21. vek i dalje izazivaju kontroverze i debate.

Bilo da verujete u njegove vizije ili ne, nema sumnje da je njegov rad duboko uticao na popularnu kulturu i način na koji razmišljamo o budućnosti.