Aspekti Jupitera u Škorpiji

Dugoočekivani benefik i planeta prosperiteta, Jupiter, ušao je u znak Škorpije 11.10.2017. godine i po svom ciklusu, tu će se zadržati približno godinu dana do 09.11.2018. Spoj tzv. „najmračnijeg znaka“ i „zračka sreće“ u njemu trebalo bi da donese upliv nove sveže energije, ozdravljenja, regeneraciju i rehabilitaciju a nada sve novac, veću potrošnju i zaradu kao i usmerenost na donošenje jasnih i nedvosmislenih odluka.

Ovo je idealno vreme za suočavanje sa našim najdubljim strahovima i ograničenjima kao i svojevrsni psihološki obračun sa istima kako bi se ona oganičenja koja nas guše i ometaju bila slomljena prevaziđena a mi smeliji i odlučniji. Ova transformacija jeste ključni simbol Škorpije i najkvalitetniji način kanalisanja energije u vremenu Jupitera u Škorpiji. Rezultat savladavanja ovakve psihološke lekcije biće gotovo odmah predočiv i obznanjen količinom novca koja do nas dolazi. Ako do sada niste smeli da započnete novi posao, da prekinete staru vezu ili pak uđete u novu, iskažete sebe u punom svetlu ili pak raskrstite sa sa „senkama prošlosti“ ovo će biti idealan period za konačnu bitku sa sobom.

Ovakve tačke transformacije često ne razumemo dovoljno, čine nam se previše bolne i intenzivne, dramatične i prebrze. Međutim, ako se ograničimo na analizu bliže budućnosti, preciznije perioda do kraja ove kalendarske 2017. godine, uočićemo da je Jupiter zapravo neaspektovan od strane teških malefika poput Saturna ili Marsa te da ove promene neće, kako se inače očekuje kada je znak Škorpije u pitanju, biti preterano intenzivne, brze, jake i bolne, što nam zapravo daje slobodu i „vetar u leđa“ da svojevoljno pristanemo i sami organizujemo one transformacije do kojih želimo da dođemo baš onako kako nama odgovara. Saturn je i dalje u Strelcu bez kontakta sa Jupiterom, Mars u Vagi, takođe bez kontakta, Uran u Ovnu takođe ne gradi značajne aspekte sa Jupiterom. Ovakva situacija važi najmanje do kraja ove kalendarske godine te nema razloga za paniku ili žurbu.

S druge strane, aspekti koji će u širem ili užem orbisu obeležiti čitav boravak Jupitera u Škorpiji, dakle do novembra 2018. godine, jesu pozitivni aspekti sekstila i trigona s Plutonom i Neptunom. Pluton iz Jarca, kome će će se naredne godine približiti Saturn a kojeg ćemo detaljno obraditi kad za to dođe vreme, šalje aspekt sekstila ka Jupitru u Škorpiji, a ujedno je i njegov dispozitor. Stoga, ovog puta, iako naizgled hladne i oštre „neumoljive“ planete daju slobodu izbora i dozvoljavaju delanje po sopstvenoj viziji, samo je potrebno doneti odluku da se krene u promene! Istu poruku šalje i Neptun iz Riba, trigonskim aspektom prema Jupiteru u Škorpiji.

Dakle, u ovom period uspeće oni koji su sposobni da nedvosmisleno, jasno i precizno definišu sebe, donesu nepokolebljivu odluku da se menjaju i jasno razrade plan kako doći do željenih ishoda. Surovo i nepokolebljivo odlučiti se za okretanje sebi, svom napretku i ličnim promenama biće posebno nagrađeno na ekonomskom planu.

Vuk Pavlović