Astrologija i ostvarenje ženskog arhetipa

Rukovodeći se teorijom ličnosti Karla Gustava Junga, koji je osim u savremenoj psihologiji, ostavio i velikog traga u astrologiji nailazimo na pojam kolektivnog nesvesnog – društvenog i kulturnog nasleđa sveukupnog bitnog ljudskog iskustva. Glavni elementi tog nasleđa jesu arhetipovi o kojima bi se moglo u nedogled polemisati, s obzirom na njihovu složenost i mehanizme po kojima funkcionišu. Njihov broj varira od teorije do teorije, i pristupa im se na različite načine. Međutim, ako kao centralnu temu postavimo životni ciklus i razvoj žene i sve to posmatramo „astrološkim očima“ naići ćemo na dva glavna arhetipa simbolizavana kroz planete Venera i Mesec.

zenski-arhetip

Venera jeste onaj deo ženske ličnosti povezan sa seksualnošću, senzualnošću, čulnošću i zavodljivošću. Sve ono što karakteriše ženu kao biće koje ima seksualni magnetizam, žensku okultnu moć, jaku strastvenost i sposobnost da se „utopi“ u svog muškarca kao i on u nju jeste pod upravom ove planete i ovog arhetipa. U zavisnosti od aspekata i položaja Venere astrologija može vrlo precizno da objasni i potpomogne psihički razvoj i ostvarenje ličnosti svake žene. Priča postaje složenija ako Saturn odigra ulogu đavoljeg advokata Veneri, iz čega direktno ishode seksualne inhibicije, nezadovoljstvo sopstvenom seksualnom vrednošću, sumnja u sopstvenu privlačnost, kao i „trgovina“ libidom koja je u savremenom svetu vrlo prisutna.

U životu skoro svake žene dolazi do vrlo složenih promena od momenta stupanja u brak, odnosno rođenja dece. Mesec jeste onaj deo ličnosti žene koji je opisuje u potpuno novoj ulozi majke. Seksualnost, privlačnost, i muško-ženski odnosi postaju sporedni, a od žene se očekuje potpuno drugačiji pristup – nežnost, briga, toplina, uopšteno – nove i dublje emocije pročišćene od seksulanih karakteristika. Opšta tendencija ka ostvarenju žene jeste upravo objedinjenje ova dva principa i razvoj sposobnosti da se kvalitetno odigraju ove odvojene uloge. Astrologija može da ponudi vrlo konkretne, praktične i delotvorne metode kako bi usmerila žensko ostvarenje u najboljem pravcu, stoga dobro poznavanje psihologije i astrologije jeste dovoljno jak podstrek ka napredovanju.

Vuk Pavlović