Astrologija i politika

Politika kao osnovna ljudska delatnost u društvenom smislu jeste izrazito širok i opšti pojam koji ima svoje zakonitosti i poprima transpersonalni, nadlični uticaj. Zbog toga, dugo se mislilo da astrologija nema uticaja na politiku, ili bar da ne treba njome da se bavi. Međutim, otkrićem Urana krajem 19. veka u astrologiju je došao novi, svež upliv transperosnalnih planeta Urana, Neptuna i Plutona. Ove tri planete diktiraju globalne događaje na svetskom i nacionalnom planu i imaju enormne količine energije sposobne da pokrenu i homogenizuju čitave narodne mase. Osim toga ove planete govore i o tome koja je uloga svakog pojedinca u društvu, odnosno koji zadatak on treba da ispuni da bi bio korisna i produktivna karika u napretku društva i civilizacije i uopšte nastavku evolucije.

astrologija-i-politika

Kada je konkretno politika u pitanju osim transpersonalnih planeta, obično se tumače znaci Strelca, Jarca, Vodolije i Riba. Zašto? Zato što se znaci od Ovna do Strelca odnose na samu ličnost (Ovan-Devica) ili ja-ti odnos (Vaga i Škorpija), a od Strelca pa nadalje se grade filozofije, struktura društva, zajednički timski rad i generalne društvene norme koje utiču na svo stanovništvo. Znak Strelca jeste znak opšte filozofije kojom se neka socijalna grupa vodi ( npr. u zavisnosti od istorijskog trenutka, iz znaka Strelca su ponikle sve filozofije koje uređuju društvo: kapitalizam, komunizam, feudalizam, religijski dogmatizam itd…). Znak Jarca se već odnosi na društvenu strukturu i unutrašnju politiku u smislu zakonske regulative i sprovođenja one filozofije koju je znak pre njega, Strelac, ponudio. Često funkcioniše po principu “ko je jači- taj korbači.”

Ova dva znaka su izuzetno važna zato što se u Srelcu nalazi Saturn a u Jarcu Pluton. Nisu li očigledne pobunjeničke tendencije društava u regionu, i nije li došlo vreme da se većina zemalja Balkana odrede prema spoljnoj politici (Istok ili Zapad)? Osim toga, od 2018. godine u Jarcu će se naći 3 planete Jupiter, Saturn i Pluton pa su promene više nego neophodne. Napomenuću da se konstelacija od 3 planete u Jarcu (Uran, Neptun, Saturn) odigrala u periodu 1989-1990. i označile su početak velikih promena zemljama Istoka. Šta će, eventualno, doneti ovoga puta celom Balkanskom poluostrvu o tome u tekstovima kada dođe vreme.

Vuk Pavlović