Crni Mesec – Lilit

Astrolog Valter Gorn Seferijal dao je Crnom Mesecu ime Lilit, po biću koje je kod Asiraca poznato kao Lilitu, a kod Jevreja kao Lilah. Pre nego što nastavimo sa pričom o Lilitu, važno je razumeti šta u astrologiji predstavlja Crni Mesec.

Crni Mesec, poznatiji kao Lilit u zapadnoj astrologiji, ne predstavlja fizičko nebesko telo, već tačku u orbiti Meseca. Smatra se simbolom mračnijih aspekata ličnosti, kao i suptilne snage i instinkta. U mnogim tradicijama, Crni Mesec se povezuje s unutrašnjim borbama, izazovima i skrivenim željama.

Priča o Lilitu, kako u mitologiji tako i u astrologiji, je slojevita i kompleksna. U mitološkom smislu, Lilit predstavlja snažnu i nezavisnu figuru koja se često povezuje s tamnijim aspektima ženstvenosti i seksualnosti. U astrologiji, njen uticaj se interpretira kao pokazatelj područja gde možemo iskusiti izazove, strasti, a ponekad i tabu teme.

U daljem tekstu ćemo istražiti kako se priča o Lilitu odvija kroz različite kulture i šta njena prisutnost u horoskopu može da znači za pojedinca.

Crni Mesec Lilit – mit koji traje

Priča o Lilitu je samo mit koji se u raznim verzijama, kroz magijsku i alhemijsku tradiciju, provlači do našeg vremena. Po jednoj od tih verzija Lilit (na jevrejskom jeziku-noć) bila je Adamova žena pre Eve, ali nije stvorena ni od Adamovog rebra, ni od čiste zemlje, već od prljavštine i mulja. Iz veze Adama i Lilit rođeni su mnogi zli duhovi među kojima i Asmodej.

Crni mesec LilitŽivot Adama i Lilit bio je veoma buran, tako da ga je ona posle jedne žestoke svađe napustila, uzletevši u visine. Kasnije su je tri anđela pronašla u oblasti oko Crvenog mora, punoj razvratnih duhova. Lilit je tamo svakog dana rađala stotine bića zvanih Lilim. Anđeli su pokušali da je nagovore da se popravi što je ona besno odbila.

Kada je Adam dobio prvu ženu Evu, Lilit je iz ljubomore besno kidisala na njihovu decu, koju je lovila u zamke. Talismani sa likom tri anđela, koje ljudi nose, treba da ih sačuvaju od zla ubistvene Lilit.

Reputacija koju ima u mitologiji, Lilit je dobila i u astrologoji gde su joj dodeljeni još zlokobniji i destruktivniji uticaji nego što ga u negativnom značenju imaju Neptun i 12. kuća. Pripisana joj je odgovornost za izdaje, iskušenja, zavođenja, obmane, zaluđivanja, prinudu, abortuse, trovanja i abnormalnan fizički i psihički ili duševni razvoj. Događanja predstavljena kućom u kojoj se nađe Lilit lišava ih dobre zaštite.

Moguće je da Lilit zaista donosi lišavanja, osujećenost i izvestan haos, uglavnom kada je njeno delovanje usmereno na oblast senzualnosti, svestan ili nesvestan nagon koji mora da se ispolji. Njegovo potiskivanje uzrokuje frustraciju, emotivnu nestabilnost i agresivnost.

Lilit u znacima

Svaki od astroloških znakova na jedinstven način interpretira i manifestuje energiju Lilita, reflektujući njene karakteristike kroz specifične osobine i sklonosti. U nastavku ćemo istražiti kako se ova misteriozna i duboka energija Lilit odražava u svakom od dvanaest astroloških znakova.

horoskopski-znaci-ovanOVNU daje preteranu impulsivnost i napadnost. Osoba teško kontroliše svoju senzualnost i vatrenu strast, što je tera da ide iz avanture u avanturu.

horoskopski-znaci-bikBIKU uspavljuje želje i uzbuđenja. Potrebno je mnogo napora da se pritajena senzualnost probudi.

horoskopski-znaci-blizanciBLIZANCIMA daje hirovitu, nestalnu strast. Osoba ima premalo stvarne želje, sve više shvata kao igru, najčešće je neodlučna.

horoskopski-znaci-rakRAKU stvara duboku čulnost koja je rezultat ljubavi. Osoba želi da upije partnera i stopi se s njim. Teškoću u odnose može da unese preterana sentimentalnost i patetika.

horoskopski-znaci-lavLAVU ne dozvoljava osećanjima da se razviju. Ono što osoba ispoljava nisu stvarne želje, već izvestačenost, jer ponos guši svaku strast.

horoskopski-znaci-devicaDEVICI čini da osoba više promišlja i analizira, odmerava koliku dozu senzualnosti može ispoljiti ili primiti. Zato je uvek nezadovoljna i razdražljiva.

horoskopski-znaci-vagaVAGI stvara potrebu da se I u čulnosti da ravnoteža i izbegne preterivanje i neukus. Žene ne ispoljavaju svoju senzualnost prve, dozvoljavaju da budu nagovorene.

horoskopski-znaci-skorpijaŠKORPIJI pojačava privlačnost. Osoba ume da manipuliše svojom senzualnošću jer je vešta i prepredena u tome, a pokazuje i egoizam i posesivnost.

horoskopski-znaci-strelacSTRELCU ispod hladnog spoljašnjeg izgleda krije tihu senzualnost koja traži duboku ljubav. Osoba u sebi nosi čežnju za nekim stranim i dalekim ljudima.

horoskopski-znaci-jaracJARCU daje stalno nezadovoljstvo i neispunjena očekivanja. Osoba nije u stanju da materijalizuje ljubav koju nosi u sebi.

horoskopski-znaci-vodolijaVODOLIJI stvara pomalo raspojasanu senzualnost koja teži zadovoljenju tela i duše. Osoba se ne ustručava i ne sakriva svoje želje.

horoskopski-znaci-ribeRIBAMA daje neku naivnost u odnosu na senzualnost. Osoba najčešće nije svesna svoje čulnosti i lako dopusta da bude zavedena. Često pati zbog nesrećne ljubavi.

Lilit u kućama ima značajnije delovanje na početku i do sredine kuće, a dalje samo ako svojim aspektima sa drugim planetama potvrđuje ostale faktore.

Zaključak: Razumevanje i integracija Lilitine energije

Kroz ovaj tekst, istražili smo složenu i fascinantnu priču o Lilit, od njenih korena u drevnoj mitologiji do njene uloge u modernoj astrologiji. Videli smo kako Lilit simbolizuje duboke i često skrivene aspekte naše ličnosti, uključujući senzualnost, strast, i unutrašnje izazove. Takođe, razmatrali smo kako se njen uticaj manifestuje u različitim znacima zodijaka i kućama horoskopa.

Kada radimo s energijom Lilita u našem ličnom horoskopu, važno je pristupiti sa razumevanjem i otvorenošću. Lilit nas podseća na važnost suočavanja s našim unutrašnjim strahovima i potisnutim emocijama. Ona nudi priliku za duboko samoproučavanje i ličnu transformaciju.

Savetujemo da pažljivo istražite položaj Lilita u vašem horoskopu. Razmislite o tome kako se njene karakteristike odražavaju u vašim ličnim iskustvima, posebno u područjima koja su izazovna ili kontroverzna. Meditacija, introspekcija i, ako je potrebno, rad s terapeutom ili astrologom, mogu pomoći u razumevanju i integraciji ovih energija na zdrav i konstruktivan način.

Kroz prihvatanje i rad s energijom Lilita, možemo otključati novi nivo samosvesti i osnaženja, koristeći njenu snagu da se suočimo s izazovima i preobrazimo ih u prilike za rast i razvoj.