Horoskopski znaci – Karakteristike

Odabrali smo za vas manje poznate zanimljivosti iz obilne enciklopedije astroloških portreta i rezultata psiholoških, socioloških i medicinskih istraživanja koje američki naučnici zasnivaju na kriterijumu pripadnosti određenom znaku Zodijaka.

razmak-linija

Ovan (21. mart – 19. april)

astroloska-enciklopedija-ovan1. Ovnovi se ne mogu pohvaliti naročitim uspehom u vođenju poslovnih pregovora i održavanju poslovne saradnje. Ne podnose folirante, nepoštene ljude, one koji lažu, pa će im bez uvijanja reći šta o njime misle… i tako prekinuti odnos.

2. Rezultati istraživanja upućuju na to da mali Ovnovi prednjače u grupi dece koja ne odustaju od zacrtanog cilja. Čak ako im date zadatak kome nisu dorasli i pri tom izrazite sumnju u uspeh, neće se smiriti sve dok ga ne reše i dokažu vam suprotno.

3. Istraživanja pokazuju da su glavni razlozi zbog kojih će Ovnovi raskinuti vezu: partnerova ravnodušnost, predvidljivost ponašanja i nedostatak žara. Te će osobine zaljubljeni Ovnovi doživeti poput hladnog tuša.

4. Kao razloge koji su uslovili raspad braka, Ovnovi često navode stalno proveravanje, izlive ljubomore i kopanje po džepovima od strane njihovih partnera.

5. Ovnovi su najnestrpljiviji vozači. Podaci britanskog i nemačkog Nacionalnog udruženja vozača svedoče da pripadnici ovog znaka vode u broju automobilskih nezgoda, čiji je uzrok preticanje i nepoštovanje crvenog svetla.

6. Prepoznaćete ih po hodu… Pripadnici ovog znaka imaju držanje natprosečno uspravno, a korak čvrst i odlučan. Čak iako ih muči kostobolja trude se da ne hodaju pogrbljeno, a zahvaljujući čestim šetnjama, živahni su i aktivni do duboke starosti. Oni ređe posećuju lekare nego pripadnici drugih znakova Zodijaka. Grip i visoke temperature su njihovi najveći neprijatelji, a snaga volje i prkos najbolji saveznici u borbi protiv bolesti.

razmak-linija

Bik (20. april – 20. maj)

astroloska-enciklopedija-bik1. Bikovi zauzimaju visoko mesto na skali omiljenih šefova. Veoma cene talente i sposobnosti svojih podređenih i smatraju da je važno nagrađivati marljive, pouzdane i odane radnike.

2. Bikovi su najbolji domaćini čak i na radnom mestu. Čim kročite u njihovu kancelariju poslužiće vas kafom, tokom poslovnog razgovora nude viski ili keks, a pregovore završavaju u restoranu poznatom po izvrsnoj kuhinji.

3. Anketa sprovedena na hiljadama bračnih parova upućuje na zaključak da su Bikovi spremni da najduže čekaju da im osobe kojima se udvaraju uzvrate ljubav. Astrološko objašnjenje tog fenomena je bikovska strpljivost i predanost.

4. Istraživanja u kojima su se koristili snimci holivudskih zabava pokazuju da Bikovi češće od drugih znakova, voljenu osobu posesivno drže oko struka prilikom upoznavanja ili ulaska u salu, da je stalno prate u stopu i da se mršte ako zapleše s nekim drugim.

5. Kad su hobiji u pitanju, Bikovi se najčešće posvećuju uzgoju konja, pčelarstvu ili cvećarstvu. Među njima je zavidan broj kolekcionara vrednih slika i retkih poštanskih maraka.

6. Najradije dolaze na posao pre početka radnog vremena da u tišini popiju kafu i detaljno isplaniraju radni dan. Razlog tome je jasan. Ne podnose paniku i nervozu i kad ih neko požuruje ili prekida u radu.

7. Nemaju visoko mišljenje o ljudima koji upotrebljavaju jeftine mirise, koji nose odeću od veštačkog materijala ili žive u kućama čija arhitektura i unutrašnje uređenje odaju loš ukus.

razmak-linija

Blizanci (21. maj – 20. jun)

astroloska-enciklopedija-blizanci1. Blizanci su majstori u komunikaciji, pa će brže od drugih znakova početi da se sporazumevaju na jeziku zemlje u kojoj su se našli. Najbrojniji su među poliglotama, često tečno govore nekoliko jezika, a smatraju se i odličnim prevodiocima.

2. Na psihološkim testovima humora Blizanci postižu izvrsne rezultate. Prave su „banke“ viceva i dosetki. Znaju da banalne situacije prepričaju tako da slušaoci „umiru od smeha“, pa je njihovo prisustvo na zabavama garancija uspešne večeri.

3. Ako zaključe da im više koristi donosi bavljenje nekim hobijem nego njihovo pravo zanimanje, oni će mu se bez žaljenja potpuno posvetiti. Najviše ih je u grupi onih koji su visoko dogurali u poslu koji su u početku smatrali privremenim.

4. Istraživanja pokazuju da su Blizanci najzastupljeniji u grupi onih koji u zrelijim godinama zadržavaju mladalački izgled i stil odevanja ili nose smele tonove i modne detalje koji su u trendu.

5. Da njima ljubavi nikada nije dosta, svedoči i podatak da se venčavaju u staračkim domovima više nego pripadnici drugih znakova. Ni nekoliko promašenih brakova za njih nije razlog da još jednom ne izgovore sudbonosno „da“.

6. Rešavanje ukrštenih reči i zagonetki i učestvovanje na kvizovima omiljene su zabave Blizanaca. Prema jednom američkom istraživanju daleko najveći procenat pobednika na različitim kviz-takmičenjima rođeno je u ovom znaku.

7. Spadaju među najredovnije pacijente u ordinacijama psihologa i psihijatara specijalizovanih za lečenje fobija izazvanih vatrom, visinom ili zatvorenim prostorima.

razmak-linija

Rak (21. jun – 22. jul)

astroloska-enciklopedija-rak1. Statistika pokazuje da Rakovi spadaju među najbolje savetodavce, iako sebi ne znaju da pomognu. Kada vam stvari u životu krenu nizbrdo, obratite se njima… Izvanredna intuicija i urođeni oprez razlog su zbog kojeg daju mudre i praktične savete.

2. S druge strane, ako im u ljubavnom životu krene loše, oni će češće nego pripadnici drugih znakova krenuti stranputicom i odati se piću, lutanjima i preteranim telesnim užicima.

3. Rakovi se ne snalaze najbolje u ulozi nadređenih. Izbegavaju da drže govor ili da se pojave u javnosti. Teško uspostavljaju autoritet, a kao nedostatak im pripisuju preveliku popustljivost.

4. Oni su štedljivi. Čim se zaposle, počinju da štede za starost i crne dane.

5. Dom Rakova ne retko nalikuje na skladište starih i nepotrebnih stvari. Ovi tradicionalisti umetničkog senzibiliteta se sentimentalno vezuju za predmete koji ih okružuju pa se teško odvajaju i od bezvrednih sitnica.

6. Porodični život je njima od posebne važnosti, a sve drugo je u drugom planu.

7. Žene Rakovi garderobu najradije obnavljaju na buvljacima, a i stari ormari ili tavani su im omiljeni „butici“. Vrlo originalno i spretno kombinuju staro i novo, te uvek izgledaju vrlo zavodljivo.


Lav (23. jul – 22. avgust)

astroloska-enciklopedija-lav1. Istraživanja sprovedena u Holivudu, Njujorku i u Francuskoj pokazuju da su Lavovi najverniji posetioci važnijih društvenih događaja i da su redovno prisutni na svim glamuroznijim zabavama.

2. Lavovi pripadaju retkoj grupi srećnika koji ne podležu tremi ni panici pred izlazak na ispit, kao ni u situacijama u kojima moraju da nastupe pred publikom. Najviše estradnih zvezda rođeno je baš u ovom znaku.

3. Oni vole da se ponose onim što imaju, pa tako i izborom partnera. Voljenu osobu će ponosno pokazivati društvu i isticati njen šarm, obrazovanje ili lepotu.

4. Iako se retko odlučuju na razvod braka, istraživanja pokazuju da su raskidima najskloniji u maju i decembru. Meseci u kojima se najčešće zaljubljuju su januar, februar, april i juni.

5. Lavovi važe za najbolje ljubavnike Zodijaka (pored Škorpija i Riba), ali istraživanja pokazuju da oni najčešće pate zbog seksualnih problema. Razlog tome leži u njihovom ponosu i taštini.

6. Istraživanje koje je sproveo jedan ugledan poslovni magazin u pedeset najvećih američkih kompanija pokazuje da je veliki procenat ljudi, na čelnim pozicijama, rođeno u ovom znaku, a u srednjem menadžerskom sloju je njihova zastupljenost još veća.

7. Smatra se da su Lavovi veliki gurmani, slaba tačka su im slatkiši, torte, sladoledni kupovi i palačinke.

razmak-linija

Devica (23. avgust – 22. septembar)

astroloska-enciklopedija-devica1. Po statistici Device su najstrastveniji čitaoci ljubavnih romana. Pošto psiholozi ističu da ljudi izborom literature nadoknađuju ono što im nedostaje u životu, čini se da su one željne ljubavi i romantike.

2. Teško osvojive tvrđave… Zaljubljene Device će prvo naći razloge protiv upuštanja u vezu, da bi se tek nakon analize partnerovih vrlina i mana prepustili zovu srca.

3. Premda ne važe za maštovite ljubavnike i ljubavnice, Device su prve koje će se upustiti u proučavanje seksualnih tehnika do detalja. „Kama sutra“ imaju u malom prstu!

4. Po istraživanjima na položajima rukovodilaca američkih kompanija i banaka one zauzimaju drugo mesto, ali ga dosežu negde oko pedesetog rođendana.

5. One imaju najosetljiviji probavni sistem. Po pravilu njihov želudac luči višak želudačne kiseline, pa često oboljevaju od čira na želudcu.

6. Device su neznatno zastupljene u populaciji alkoholičara i narkomana. Razlog tome je njihovo izbegavanje sredstava koja bi mogla da poremete racionalno prosuđivanje ili podstaknuti neprimereno ponašanje.

7. Za rešavanje svakodnevnih problema potrebno im je više vremena nego pripadnicima drugih znakova Zodijaka. Oni previše pažnje posvećuju detaljima i analizi, usled čega sporije sagledavaju celinu problema.

razmak-linija

Vaga (23. septembar – 22. oktobar)

astroloska-enciklopedija-vaga1. Mišljenje da je znak Vage jedan od najlepših u Zodijaku podržavaju i stručnjaci iz kozmetičke industrije. Oni tvrde da su pripadnici ovog znaka najmanje skloni borama, zbog čega i u zrelim godinama imaju glatko i mladalačko lice.

2. Na listi muškaraca prema kojima žene gaje nepoverenje pripadnici ovog znaka su u samom vrhu. Smatraju ih najveštijim zavodnicima i laskavcima, čijem je šarmu teško odoleti. Očigledno da ovakvoj kombinaciji žene još uvek nisu „dorasle“.

3. Sociološka istraživanja pokazuju da je u brakovima, u kojima razlika u godinama između supružnika iznosi deset ili više godina, znak Vage zastupljeniji od drugih.

4. Ako treba da se izjasne koje životne situacije teško podnose, oni se odlučuju za situacije zategnutih međuljudskih odnosa i sukoba. Često tvrde da ih griža savesti podstiče da što pre izglade nesporazum, a to je razlog zbog kog su spremne da naprave prvi korak.

5. Kod Vaga je čulo mirisa izrazito razvijeno, što ih čini idealnim za poslove u industriji parfema. Bez teškoća će osetiti miris tuđeg tela, zato budite oprezni, ako vas grli i ljubi još neko osim njih.

6. Suprotno verovanju, Vage nisu strastveni ljubitelji čokolada, niti raznih „bahanalija“. Prednost daju kuvanoj hrani, supama, umacima i gulašima, a njihov favorit je piletina.

razmak-linija

Škorpija (23. oktobar – 21. novembar)

astroloska-enciklopedija-skorpija1. Ako ste ljubitelji crnog humora potražite društvo Škorpija. Ljudi koji ih poznaju tvrde da je s njima vrlo zabavno, a najviše uživaju u njihovim lucidnim provokacijama i duhovitim dosetkama koje gađaju u srž problema.

2. Sudeći po iskustvima iz SAD, propale firme imaju najviše šansi za oporavak ako se nađu u rukama stručnih Škorpija. Oni su maheri u svim poslovima koji zahtevaju rekonstrukcije, reorganizacije, traženje novih puteva.

3. Oni su, tvrde američki izvori, kraljevi berze. Za ovu sposobnost mogu da zahvale svojoj izvanrednoj intuiciji i potrebi da pobeđuju druge. Ponekad će ih u tome nadmašiti samo tvrdi igrači Jarčevi ili prilagodljivi Blizanci.

4. Pacijenti rođeni u ovom znaku najlakše se oporavljaju od trauma i šokova. Udarce sudbine doživljavaju kao svojevrsni test koga treba položiti sa što boljim rezultatom, a problemi im ulivaju dodatnu snagu.

5. Škorpije su kao i Ovnovi skloni nekontrolisanim izlivima besa. U to ćete se uveriti ako počnete da ih analizirate pred drugima ili im postavljate lična pitanja.

6. Oni se nalaze u svom elementu tek kada padne noć. Koncentracija im je najjača oko ponoći, pa najlakše uče i rade onda kada drugi ljudi spavaju.

7. Više od drugih znakova vole da pokazuju upadljive tetovaže po celom telu, višestruko probušene uši, a žene Škorpije vole da nose minđušu na nosu ili u pupku.


Strelac (22. novembar – 21. decembar)

astroloska-enciklopedija-strelac1. Bračni partneri Strelaca smatraju da je najveća mana njihovih supružnika sklonost neveri. Vrline koje kod njih najviše cene su tolerancija i spremnost za praštanje, a ističu i to da u dom često unose vedrinu i dinamiku.

2. Seksolozi tvrde da se Strelci najređe susreću sa seksualnim problemima. Seksualne aktivnosti prihvataju kao nešto što je zdravo za telo i duh, pa im se prepuštaju nesputano, kao da je reč o sportu.

3. Čini se kao da oni ne vole stolice. Televiziju najradije gledaju sedeći na jastucima na podu, a često i spavaju na podu. Čak i dok jedu sede na turski način.

4. Oni važe za najrazgibanije ljude. Razlog leži delimično u urođenoj živahnosti, ali mnogi među njima su i verni poklonici joge, tai-chia i raznih vidova gimnastike.

5. Ljudi u ovom znaku češće o drugih ljudi postavljaju pitanja i traže dodatne informacije. Međutim, prednjače u grupi onih kojima nestrpljivost ne dozvoljava da dočekaju potpun odgovor i znaju da prekidaju nečije izlaganje.

6. Istraživanje je utvrdilo da Strelci imaju najbrže reakcije za volanom. Papučicu nožne kočnice pritiskaju 5% brže od drugoplasiranih Ovnova, te se smatraju pouzdanim vozačima.

7. Iako su skloni razvodima, oni ne zauzimaju sam vrh ove nezahvalne liste. Statistički podaci govore da je brak sklopljen između Strelca i Blizanca kombinacija koja najčešće završava na sudu.

razmak-linija

Jarac (22. decembar – 19. januar)

astroloska-enciklopedija-jarac1. Osobe u znaku Jarca pripadaju onoj grupi koja kupuje skupe proizvođačke marke. Istraživanja su pokazala da oni nisu strastveni potrošači i da kupuju samo neophodne stvari, pri čemu su im osnovni kriterijumi kvalitet i trajnost proizvoda.

2. Da bi neka uverenja o njima trebalo preispitati svedoči i podatak da oni ne polažu na bračnu vernost u meri u kojoj se to smatra. Oni s godinama postaju opušteniji i vedriji, te stoga i skloniji ponekom bračnom izletu.

3. Žene, idealnog supruga zamišljaju kao odgovornog, pouzdanog i odanog muškarca. Obzirom da je reč o odlikama muškaraca rođenih u znaku Jarca, proizilazi da se oni visoko kotiraju na lestvici poželjnih muževa.

4. Upravo u ovom znaku je rođeno mnogo istaknutih muzičara, naročito gitarista. Ovaj podatak ide u prilog mišljenju da su oni senzibilniji nego što se obično smatra. Takođe je zabeležen rekordan broj Jaraca – komičara.

5. Jedna od omiljenih razbibriga im je šah, igra koja vežba mozak i razvija kombinatoriku. Tako uče strategiju delovanja koju primenju i u poslu.

6. Natprosečan broj ljudi rođenih u ovom znaku zauzima rukovodeći položaj, u stotinjak najvećih američkih banaka.

7. Jarčev radni dan često traje do kasno u noć. Istraživanja sprovedena u američkim korporacijama i bankama pokazuju da se oni najčešće briju i presvlače u svojim preduzećima.

razmak-linija

Vodolija (20. januar – 18. februar)

astroloska-enciklopedija-vodolija1. Američki poslodavci najradije zapošljavaju Vodolije na radna mesta koja zahtevaju originalnost. Istraživanja zasnovana na posmatranju radnika pokazuju da Vodolije i poslove na pokretnoj traci obavljaju na sebi svojstven način.

2. Oni su fascinirani svim što je ultramoderno. Statistike pokazuju da su među prvima nabavili kompjuter i priključili na Internet. U kuhinji se češće od drugih služe aparatima.

3. Što se emotivnog života tiče, Vodolije pripadaju grupi onih s kojima je teško planirati zajedničku budućnost. Njihovim partnerima najviše smeta njihova sklonost da s bivšim ljubavima uspostavljaju prijateljski odnos, kao i to da su često nesigurni u prirodu svojih osećanja.

4. Prijatelji im zameraju nemir i stalnu potrebu za novinom. Ne drži ih mesto, pa izlazak sa njima često podrazumeva trčanje od kafića do kafića.

5. Vodolije su najotporniji znak kada je reč o promeni klime i vremena. Najbrže i najlakše se navikavaju na neobične uslove života, polarnu hladnoću, monsune i tropske temperature.

6. Zauzimaju vrh liste domaćina u čijoj se kući gosti najugodnije osećaju. Kod njih uvek možete banuti nenajavljeni i slobodno ulaziti u kuhinju i samoinicijativno napraviti kafu ili ručak.

7. Po načinu na koji ljudi putuju, lako ćete pogoditi pripadnost određenom znaku Zodijaka. Ako ugledate osobu naoružanu kamerama, fotoaparatima i durbinom, nećete pogrešiti ako mislite da je Vodolija.

razmak-linija

Ribe (19. februar – 20. mart)

astroloska-enciklopedija-ribe1. Ribe su miljenici sreće. Sudeći po rezultatima istraživanja marketinških stručnjaka, uspeh u karijeri Ribe mogu zahvaliti u većoj meri povoljnom spletu okolnosti nego ambiciji.

2. Iako se Ribe smatraju haotičnim i ponekad površnim, istraživanja nisu potvrdila ovo mišljenje. Premda ćete po pretrpanom radnom stolu znati ko sedi za njim, Ribe prednjače u brzini pronalaženja potrebnih dokumenata, kao i u lakoći kojom se prisećaju njihovog sadržaja.

3. Vole dodir metala. Ako obratite pažnju na njihovo ponašanje u trenucima zamišljenosti ili dok se koncentrišu na nešto, primetićete da često nesvesno trljaju ili vrte privezak, prsten, narukvicu ili neki drugi metalni predmet.

4. Retko se žale na oskudicu ili nedostatak novca. Pripadnici ovog znaka zadovoljni su i s manjim prihodima.

5. U grupi bolesnika, za čije bolesti nije pronađen organski uzrok, zastupljenost Riba je rekordna. Osim što ispoljavaju sklonost ka neobičnim obolenjima i proces njihovog ozdravljenja često izmiče naučnom objašnjenju.

6. U populaciji vatrenih pristalica različitih duhovnih grupa one su jedan od najzastupljenijih znakova. Razlog tome je što vole da se žrtvuju u korist opšteg dobra.

7. Rezultati istraživanja koji su sprovedeni na američkim tinejdžerima potvrđuju da Ribe prednjače u zaljubljivanju na prvi pogled. Pripadnici ovog znaka često izveštavaju o tome da su svoje buduće partnere „upoznale“ najpre u snu, a tek onda na javi.