Jarac

jarac

Jarac je zemaljski znak, njegov vladar je Saturn koji simbolizuje hladnoću, tamu, ograničenja i odricanja, promene. Jarčevi su mirni i strpljivi i čekaće dugo da bi došli do cilja koji su postavili. Sve što zamisle moraju da ostvare. Nikakve prepreke im nisu problem, gaze sve pred sobom i žure prema cilju. Svoje planove nikom ne poveravaju kao ni osećaje. Lako će se odreći nečeg u čemu uživaju, ali u zamenu moraju da dobiju više i bolje. Ne zanose se iluzijama, trezveni su, hladni kao i njihov vladalac Saturn. Pre svakog novog koraka dobro će izračunati da li im se isplati da nešto urade. Temeljni su i organizovani, vešto upravljaju svime što im se poveri. Žele da budu najbolji i umeju da procene svoje mogućnosti. Ne idu glavom kroz zid, mudro planiraju i idu sigurno prema svom uspehu. Jarčevi se raduju saznanju da su neke vrednosti očuvane za one koji su spremni da podnesu asketske uslove i koji teže visokim duhovnim spoznajama.

ZA NJEGA JE NOVAC JAKO VAŽAN

Muškarac Jarac je tih, ne voli bučno društvo i galamu, nije baš rečit, odnosno – komunikativan je samo kad on hoće i s kim hoće. Njemu je posao na prvom mestu. Voli da zna sve unapred i pomno planira svaku akciju. Retko upada u avanturu, a predlog da se pridruži putovanju bez cilja smatraće za najgoru uvredu.

Pouzdan je i veran i nikad neće nikome otkriti tajne koje su mu poverili. Stalno je u poslu, samo da bi na vreme zaradio dovoljno novaca, koji će ga, po njegovom uverenju, spasti od bede i nemaštine pod stare dane. Nikad ne pozajmljuje novac, a i ne traži od drugoga. U poslu je pošten i neće nikog da prevari. S njim je prijatno i korisno poslovati. Vole da su im žene domaćice, zanimljive u krevetu, ali cene njihovu samosvojnost. Prihvatiće i ravnopravnu podelu poslova.

U zavođenju Jarčevi su oprezni, jer se brinu da će ih žene prevariti i oteti im novac. Stoga su njihovi načini zavođenja slični analitičkim studijama višegodišnjeg razvoja nekog preduzeća. Ali, kada se jednom u njima probudi zanos, tada sve ide mnogo lakše i dugo, dugo traje. Dogodi se da žene izgube strpljenje pa potraže nekog odlučnijeg.

Jarčevi uopšte ne pomišljaju na nevernost. Njima se više sviđa da provociraju partnerku na intelektualne dvoboje u kojima, naravno, redovno pobeđuju. Spretni su i u svađama. U vrlo kratkom vremenu smiriće strasti i sve izgladiti.

ONA JE UVEK NEZAVISNA

Izgleda da su žene Jarčevi izmislile emancipaciju i nezavisnost, jer su upravo one takve. Ponašaju se kao da im muškarci nisu potrebni. Ali, to je samo maska, jer one vešto kriju svoje osećaje, plašeći se da ih muškarci ne povrede. Žena Jarac ne afektira i ne pravi scene, ponaša se kao osoba koja uvek zna šta hoće. Svoje tajne ljubomorno čuva i ne poverava ih nikom. Povremeno ćemo je sresti u muškom društvu u ulozi feministkinje. Ali, budući da je često sama, spretan muškarac će se lako nositi s njenom emancipacijom.

Žena Jarac je ambiciozna karijeristkinja kojoj ništa neće biti teško i nemoguće. Za nju je svako sredstvo dobro za ostvarenje plana. Ona želi da bude finansijski nezavisna. Ne podnosi autoritet i nametnutu disiplinu, a bogatiji bankovni račun pojačaće njenu sigurnost u tom smislu.

Najčešće ima samo jednog muškarca, a seksualnost i erotika joj nisu jača strana. Ne smeje se da bi se dopala, ili ne daj Bože, da koketira. Jednostavno nije zavodnica i-tačka. Žene Jarčevi su izuzetno verne. Teško pronalaze pravog muškarca koji im odgovara, ipak će i njemu ubrzo da nađe hiljadu mana i zamerki. Ako partner ne prihvati deo njihovog tereta, veza će sigurno propasti. U slučaju da uhvate partnera da ih vara, opasno će mu se osvetiti. Ali, neće odmah da poleti drugom u zagrljaj, već će smisliti žestoku kaznu za partnerovu nepromišljenost.

UVEK SMIREN I OZBILJAN

Jarac je vrlo smiren i staložen vozač. Ne reaguje instiktivno, nego stalno kontroliše svoje emocije. Te ga karakterne osobine čine sigurnim u sebe, objektivnim i praktičnim. Prepoznaćete ga po mrkom pogledu, jer sve što Jarac radi, pa i kad vozi, čini s najvećim osećanjem dužnosti, odgovornosti i opreza. Ozbiljan je vozač. Ne preteruje u brzini, ne voli da se dokazuje i radije se odlučuje za sporiju, ali sigurnu vožnju. Vrlo je strpljiv i retko mu se događa da izgubi samokontrolu. Uvek deluje hladno i nezainteresovano, ali je to samo privid, jer nijedan pravi Jarac neće sebi dopustiti da njegova unutrašnja previranja prevladaju nad raciom.

Jedino što se Jarcu može prigovoriti je manjak osećaja za druge vozače, koji ne dele njegovu sposobnost i sigurnost u vožnji. Staromodan je, što se često može videti i po izboru automobila. Jarčevi nisu ljubitelji vozila najnovije marke, radije će se odlučiti za stariji tip. Okrenuti su prošlosti i tradicionalnim vrednostima, pa cene stvari koje su već dokazale kvalitet i postojanost. Kao i Rak, i Jarac se teško odvaja od svog starog automobila.

Jarac je nepoverljiv prema novitetima, pa možda baš zato ne kupuje nov auto. Radije se odlučuje za polovni, i to od proizvođača u koga je stekao poverenje. Uvek bira auto koji malo troši. Prirodno je štedljiv, ne voli da se razbacuje novcem, čak ni kada mu to prilike dopustaju. Budući da ne voli da se ističe, retko ćete videti Jarca u automobilu jarke crvene ili druge uočljive boje. Većina Jarčeva voli belu boju, a rado voze bubu ili golf.