Jupiter u Vagi

Nakon punih 12 godina dobroćudni Jupiter nalazi se u znaku Vage. Od 10. septembra 2016. Jupiter je zakoračio u zodijački znak Vage i tu će se zadržati sve do 11. oktobra 2017. Znak Vage jeste jedini znak predstavljen kao predmet u Zodijačkom krugu i, tradicionalno, vezuje se za polje međuljudskih odnosa, estetike, ukusa, lepih manira i pristajanju na kompromis. Međutim, neophodno je opet pokrenuti čuvenu temu o bespogovornoj dobroti i plemenitosti koju ova planeta donosi. Naime, poznato je da je Jupiter rimske mitologije (po kojem je planeta dobila ime) analogni ekvivalent Zevsu iz grčke mitologije, iz čega proizilazi njegova vrhovna moć a jedino što se traži za uzvrat jeste ljubav i poštovanje prema svemu što nam je od Boga dato (ista ljubav koju je Zevs zahtevao od svojih tadašnjih vernika).

jupiter-u-vagi

Jupiter je takođe od davnina poznat po svojim sposobnostima da širi protok energije polja u kome se nađe, pa se pretpostavlja da osobe sa Jupiterom u 2. polju novca nemaju finansijskih problema, a sa Jupiterom u npr. 9. polju obrazovanja obavezno postaju visokoobrazovani. Međutim, ovakav pristup suviše je štur i banalan, jer moć proširivanja i ekspanzije utiče i na proširenje problema koje svako polje sa sobom nosi, pa je, neretko, osoba sa Jupiterom u 2. polju običan rasipnik i trošadžija, a sa Jupiterom u 9. polju sklon npr. izučavanju knjiga sektaških organizacija ili sklon intelektualnom snobizmu. Stoga, neophodno je posvetiti više pažnje ovoj planeti i šire posmatrati njen uticaj u znaku Vage kako ne bismo naivno očekivali samo prosperitet i sreću.

Možda je najbolje uticaj Jupitera u Vagi objasniti iskonskom potrebom za balansom i stupanjem u kompromis, što za sobom povlači mogućnost pokretanja svih spornih pitanja u bračnom životu, sudskim sporovima i svemu onome što se vezuje za međuljudske odnose u celini.

Dakle spremimo se za jedan buran period sa partnerima, prijateljima, komšijama i sudskim rivalima jer će biti pucanja sa svih strana. Jedino ne smemo dozvoliti logičku grešku i za sve okriviti Jupitera: on pokreće sporna pitanja isključivo da bi ih rešio a ne da bi nas izmučio svojim uticajem. Dakle sve ono što je bilo gurano pod tepih a tiče se odnosa, ugovora, dogovora, kompromisa itd… za vreme Jupitera u znaku Vage izaći će na površinu, kao i sklapanje novih veza i ulazak u nove romantične priče. Širenje socijalne mreže i upoznavanje novih ljudi u poslovnoj i svim drugim sferama biće više nego primetno.

Prvi aspekt od značaja koje gradi ovaj Jupiter, odigraće se već od 1. oktobra sekstilom Saturna iz Strelca. Evo idealne prilike za konačno završavanje starih sudskih procesa, za stizanje spore pravde ali i za završavanje poslednjih ispita pred diplomiranje. Takođe otvaranje novih radnih mesta u inostranstvu i kvalitetnija saradnja sa strancima izbiće u prvi plan. Oko Nove godine očekuje se udar Urana iz Ovna, jakom opozicijom, pa je u tom periodu važno biti strpljiv i promišljen jer je ovo idealno vreme za pucanje starih, već istrošenih odnosa koji više nikome nisu od koristi niti bilo koga čine srećnim. Takođe, napeti aspekti Plutona iz Jarca daće nam vrlo zanimljivu svetsku političku scenu. Preraspodela socijalne moći i uticaja biće više nego evidentna, zatvaranje starih diplomatskih odnosa, a otvaranje novih proći će uz veliku pompu, a i mnogi tajni savezi i nevidljivi vladari biće otkriveni.

Pobune intelektualaca i buđenje akademskih elita biće vrlo važan faktor uspostavljanju novih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni, a i običan narod neće izdržati, a da, bar, ne odabere stranu. Mnogo zanimljivih događaja je pred nama a Jupitera u Vagi osetiće svaki pojedinac na svoj način, pre svega u bračnom krevetu, pa nadalje. Ovo je, naravno, samo najosnovnija interpretacija prve krupne promene u ovoj godini koja se odigrava na nebu, za detalje bi bilo potrebno mnogo više vremena i prostora.

 

Vuk Pavlović