Koja hrana odgovara vašem horoskopskom znaku?

Makrobiotika, vegetarijanstvo, kontrolisana ishrana, rigorozne dijete, neki su od pokušaja savremenog čoveka da životni vek odživi što manje opterećen zdravstvenim problemima. Svakako ga treba podržati. Međutim, da li svakom od nas odgovara makrobiotički način ishrane? Ili vegetarijaski? Ili neki treći?

U uvodnom delu „Astro lonca“ nastojaćemo da ukažemo na sklad horskopskog znaka i ishrane, jer videćete, recimo Vaga koja u velikoj količini konzumira slatkiše (koji su joj kao detetu Venere veoma dragi) može sebi ozbiljno da naruši zdravlje. Zato, pođimo horoskopskim redom:


Ovan (21. mart – 19. april)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-ovanPredvodnik, ratnik ili euforičan ili depresivan, svoj žestok temperament može da smiri laganom hranom, pretežno povrćem, sa malo mesa, bez žestokog alkohola i cigareta. Zeleno i crveno povrće, spanać, zelje, kupus, rotkvice, cvekle treba uvesti u svakodnevnu ishranu, jer sadrže gvožđe koje je, potencijalno anemičnom Ovnu, veoma potrebno. U istu svrhu treba jesti crveno voće: trešnje, višnje, crvene šljive, ribizle.

Za smirivanje napetosti dobro je jesti plavo grožđe, plave šljive, plavo voće – generalno.

Bik (20. april – 20. maj)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-bikMelanholičnog temperamenta, ali dobrog zdravlja, Bik voli sportove ali i miran, komotan život. Bik ima dobar apetit, voli hranu, ponekad je proždrljiv, voli alkohol, naročito fina pića. Bikovi vole kuhinju i interesantan je podatak da su, gledano kroz istoriju, najpoznatije trovačice bile rođene u ovom znaku.

Šalu na stranu, slobodno sedajte za trpezu koju je s velikom umesnošću pripremio Bik. Kako je sklon debljanju, naročito u zrelim godinama, preporučuje mu se da ograniči svoj apetit. Bikovima jako odgovara plavo voće: šljive, kupine i sve bobičavo voće, grožđe.

Blizanci (21. maj – 20. jun)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-blizanciDeca Merkurova su, i pored svoje nepostojanosti, veoma simpatična, vitalna, mladolika i puna fizičke energije. Ukratko, ovaj znak večito mladih, brzih ljudi, imperativno ide u korak sa vremenom, pa će pre svih prihvatiti makrobiotiku, vegetarijanstvo i svaki drugi nutricionistički trend.

Blizanci vole kuvanje, vole nova jela i nove recpte, ali su u pogledu hrane veoma izbirljivi. Pošto ne vole dugo sedenje za stolom rado uzimaju male, česte obroke koji podsećaju na koktel. Naročito ih privlače egzotične kuhinje dalekih zemalja. Od domaćih proizvoda treba da koriste što više povrća i voća indigo boje, na primer: patlidžan, grožđe, kupine, tamne trešnje. Strogo im je zabranjeno pušenje, a preporučen odmor.

Rak (21. jun – 22. jul)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-rakSenzibilni Rak obožava kućno ognjište, kolače i slatkiše, čime kompenzuje ljubavne jade i životne probleme. U pogledu hrane nije izbirljiv-jede sve, ali zbog osetljivog želuca treba da izbegava žestoka alkoholna pića, duvan i ljutu hranu, uprkos dobrom apetitu. Debljanje je, obično, posledica nerešenih emotivnih situacija.

Rakovima se preporučuje povrće i voće sa žutom ljuskom: paprika, krompir, bundeva, banana, ananas, kruška, grejp, limun.

Lav (23. jul – 22. avgust)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-lavVatra, Sunce, svetlost, obilje, simboli su Lava, najzahtevnijeg znaka Zodijaka. On hoće od života najbolje, jer smatra da mu to pripada, zato mnogo novca troši za sve vrste zadovoljstava, uključujući hranu.

Lav je za stolom probirljiv i veoma zahtevan, ceni kvalitet kao ni jedan drugi znak Zodijaka. Svoju ishranu mora da organizuje u zavisnosti od toga da li ima problema sa visokim ili niskim pritiskom. Ovo se, naravno, odnosi i na kafu. Cigarete treba izbegavati. Hlorofil je ono što je Lavu neophodno, pa zato je potrebno da u ishrani koristi što veće količine zelenog povrća: kelja, kupusa, cikorija.


Devica (23. avgust – 22. septembar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-devicaPrecizna Devica meri na gram svaku namirnicu namenjenu dnevnom obroku, koji nema ograničenja u pogledu raznovrsnosti ali ima ograničenje u pogledu količine. Zbog osetljivog probavnog sistem Devica ne sme uzeti mnogo hrane odjednom, niti piti žestoka alkoholna pića.

Zeleno lisnato povrće, i, generalno, puno povrća je ono što je rođenima u ovom znaku neophodno.

Valjalo bi za vreme obroka popiti čašu vode koja je prethodno bila izložena zelenom svetlu (zelena sijalica) 30 minuta.

Vaga (23. septembar – 22. oktobar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-vagaOno što se za ostale znake Zodijaka samo naslućuje, za Vagu se zna: to su otrovi koje hranom unosi i narušava svoje, inače veoma dobro, zdravlje. Zato Vage treba da izbegavaju cigarete, alkohol i tešku hranu, a naročito: biber, crnu kafu, čokoladu, beli šećer i industrijsku so. Znači, treba konzumirati morsku so i med umesto šećera (čak i u toplim napitcima-samo treba čekati da se prohlade jer toplota uništava korisne satojke meda).

Od ostalih namirnica Vagama jako prija: maslinovo ulje, piletina i teletina. Narandžasto voće: mango, japanska dunja, mandarina, žuta breskva, kajsija, dinja, jabuka, šargarepa, trebalo bi da ih bude redovno na Vaginoj trpezi.

Škorpija (23. oktobar – 21. novembar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-skorpijaŽestoka Škorpija voli pikantnu hranu, u svemu preteruje, čak mnogo pije. Zbog mogućih problema sa debelim crevom, preporučuje se lagana ishrana umesto teške i paprene, koja je ovom znaku tako draga.

Voće koje se Škorpiji preporučuje je: grožđe, kupine, plave šljive, bundeva, banana, ananas, kruška, limun, grejp.

Povrće koje Škorpija redovno treba da ima na trpezi je: krompir, žuta paprika, patlidžan.

Strelac (22. novembar – 21. decembar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-strelacBezbrižni Strelac može lako da pati od viška kilograma ukoliko ne obuzda dobar apetit, a deblja se uglavnom u predelu bedara i bokova.

Ovaj horoskopski znak bukvalno uživa u hrani, pa su mu zato mrske dijete koje često mora da drži-po nalogu lekara, naravno.

Strelčevu ishranu treba obogatiti ljubičastim povrćem i voćem: patlidžanom, cveklom, bobičastim voćem i tamnim grožđem.

Dobro je da Strelac, tokom obroka, popije čašu vode koja je bila izložena ljubičastom svetlu 30 minuta.

Jarac (22. decembar – 19. januar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-jaracKako u Jarčevom životu nema mesta za ono bez čega se može, on je veoma skroman u zahtevima u pogledu hrane i načina života, generalno Jarac uzima i daje samo ono što je neophodno za život: ne pije crnu kafu ni fina pića, ne jede u skupim restoranima.

Jarac je koščate građe i, u principu, ne bi trebalo da ima problema sa kilogramima, ipak trebalo bi da jede hranu siromašnu masnoćama, zbog holesterola. Idealna hrana: sve belo – sir, mleko, piletina…

Povrće i voće koje se naročito preporučuju Jarcu su spanać, zatim rotkvice, cvekla i crveno grožđe.

Vodolija (20. januar – 18. februar)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-vodolijaSa svoje spiritualne i intelektualne visine Prometej – Vodolija, je pobornik vegetarijanske i makrobiotske kuhinje, u želji da životinje ne pate zbog nje.

Vodolija poseduje snagu uma ali ne i mnogo fizičke energije (Sunce u egzilu), zato joj je potrebno mnogo odmora, sna, urednog životnog ritma i ishrane.

Iako ne postoje ograničenja u pogledu ishrane, osim onih koje sama sebi nametne, Vodolija bi treblo da jede povrće i voće svih vrsta, osim kiselog. Od začina najkorisnija je morska so.

Ribe (19. februar – 20. mart)

koja-hrana-odgovara-vasem-horoskopskom-znaku-ribeNajkompleksniji znak Zodijaka, Ribe, beži od svakodnevnog života i u hranu, suvladar Jupiter stvara dobar apetit, pa među Ribama ima mnogo debelih, čak ogromnih ljudi.

Drugi put bekstva je odlazak u alkoholizam, tabletomaniju i drogu, pa je psihijater najčešće posećivan lekar. Ribama jako prija sveže i kuvano povrće i voće indigo plave i plave boje: patlidžan, šljive, grožđe, kupine.