Letnji retrogradni trio

S kraja zime ove godine pa do sada, veliki broj planeta su se okrenule u suprotnu stranu i zagazile retrogradni hod. Merkur i Venera su nedavno, krajem aprila i početkom maja završili svoj retrogradni ciklus i većina zodijačkih znakova je mogla da odahne. Međutim, da li su trzavice, nesporazumi, zakašnjenja, odugovlačenja, ponovna sretanja starih ljubavi itd. zaista iza nas? Retrogradnost planeta, uopšteno, uvek pojačava delovanje te planete i to usmereno na njene ne baš lepe i pozitivne strane. Ne smemo zaboraviti i činjenicu da planeta pre nego što krene retrogradno, ili obratno, pre nego što iz retrogradnog hoda krene direktno, ima svoje vreme tzv. stancioniranja. Upravo to vreme je ustvari najintenzivnije, pa pogledajmo datume njihovih obrta i šta nas to čeka na leto?

Jupiter je krenuo svoj retrogradni hod, još 6. februara sa 23. stepena Vage. Tačno dva meseca bio je usamljen, da bi mu se 06. aprila pridružio Saturn iz Strelca koji je takođe krenuo svoj retrogradni hod. Već 21. aprila krenuo je retrogradni hod i Pluton u Jarcu, pa evo nas u mesecu maju sa tri retrogradne planete! Ovog leta, naizmenično, od ove tri retrogradne planete aspekte će graditi Jupiter i Saturn i to sekstil, pozitivan aspekt, kao i Jupiter i Pluton, kvadrat, neprijatan aspekt.

Jupiter i Saturn kao pozitivno aspektovan retrogradni duo, zapravo neće nam ponuditi ništa previše – možemo im zahvaliti najviše na odlaganju problema za budućnost kako bismo se što bolje pripremili za suočenje sa svim onim što nas muči. Jupiter iz Vage i Saturn iz Strelca u svom retrogradnom hodu „dogovorili su se“ da nas poštede iznenadnog, neočekivanog i preintenzivnog naboja problema, već će nas plemenita Vaga i mudri Strelac upozoravati na vreme, i dati nam mogućnost da se presaberemo, pripremimo i sakupimo hrabrost za borbu sa sobom.

S druge strane Pluton, iako nadlična transcendentna planeta koja se više odnosi na globalna nego pojedinačna dešavanja, biće ovoga puta najneumoljiviji kontrolor. Dok se još uvek Saturn i Jupiter trude da odlože sve one glavne suštinske probleme i sačuvaju letnju harmoniju koja nam stiže, Pluton u kvadratu sa Jupiterom pamti i gomila. Onog momenta kad brže i sitnije planete naprave i najmanji kontakt sa ovakvom postavkom, u zavisnosti od natalne karte svakog od nas, može doći do „vuklanskih erupcija“ unutar nas.

10. juna ovaj retrogradni trio napustiće Jupiter, koji kreće direktno i ovo mu je poslednje retrogradno kretanje u Vagi. Međutim, ne treba se prerano radovati, jer već 16. juna Neptun kreće retrogradno u Ribama, PA SE RETROGRADNI TRIO OVOG LETA OPET OBNAVLJA, samo ovaj put u kombinaciji NEPTUN-PLUTON-SATURN. I Neptun je transcendenta planeta, no na sreću neće graditi aspekte sa Saturnom. Neptun će nam ovog leta poručiti da se okrenemo sebi, ka unutra, prema svom sopstvu i emocijama i da se presaberemo koliko smo zaboravili na sebe ili odustali od sebe u tamnici svakodnevne rutine i jurcanja.

Od 03. avgusta i Uran iz Ovna kreće retorgradno, pa ćemo zapravo imati RETROGRADNI KVARTET , na sreću ne zadugo jer 21. avgusta Saturn napušta svoju retrogradnu priču i kreće direktno i do kraja godine izlazi iz Strelca. U periodu od 03-21. avgusta upravo zbog ovolikog broja retrogradnosti možda ćete imati najviše suočavanja, rešavanja, reorganizacija, priprema itd… SREĆNO!

Vuk Pavlović