Merkur i njegovo „predretrogradno“ stanje

S obzirom da nas ove godine čeka još jedan čuveni „retrogradni Merkur“ – mrsitelj i komplikator svih planova, saobraćaja, komunikacije i ličnih stavova postavlja se pitanje šta sad, dok je u direktom hodu, radi? I šta raditi da se preduprede njegove retrogradne konsekvence?

Merkur je planeta – upravljač intelektualne odnosno kognitivne ravni čoveka, pa sve što ima veze sa umom, logikom, mišljenjem u unutrašnjem, intrapsihičkom smislu, kao i spoljni efektni intelektualnog delovanja govor, komunikacija, uspostavljanje odnosa u interpsihičkom smislu pod direktnom su upravom ove planete. Posledično: zaboravljanje gde smo šta ostavili kao pad memorije i pažnje, problemi u komunikaciji kao posledica nerazumevanja i nejasnoće, gužva u saobraćaju kao posledica lošeg planiranja, slabije ocene kao posledica lošeg učenja, sitni kvarovi u kući ili na automobilu kao posledica nepažnje sve su to derivati uticaja Merkura kada nije u dobrom položaju ili kada je aflikovan teškim planetama.

Ako ste se prepoznali u gornjem opisu razvoja negativnih događaja kad je u pitanju Merkur, znači da zapravo treba da obratite više pažnje na svet oko sebe i na sopstvenu mentalnu izbalansiranost. To ujedno predstavlja i prevenciju negativnih posledica kada Merkur prohoda retrogradno.

Od 23-eg semptembra do 11-og oktobra Merkur će boraviti u znaku Vage, gde će pomalo biti pogođen negativnim uticajem Saturna u Jarci, pa se može desiti da sebe uhvatite sa glavoboljom i vrlo verovatno prehladom. Osim što budete lečili prehladu, dok ležite u krevetu, zapitajte se da li imate neke previše rigidne stavove koji vam ne donose baš nešto mnogo sreće.

Od 11-og oktobra do 01-og novembra Merkur će boraviti u znaku Škorpije, kad će one intelektualne aspekte svakog od nas ipak preplaviti opsesivne misli o ljubavi i strastima. Ovde zapravo prestaje usmerenost na sebe i opsednutost nekim drugim, da li partnerom da li osobom od moći koja će vas prebaciti na bolje radno mesto, pa se pravi dobar uvod u „retrogradne probleme“ koji nas očekuju Merkurovim boravkom u znaku Strelca sredinom novembra meseca.

Naravno, određivanje ličnih problema i strategija prevencije od retrogradnog Merkura zavisiće od vaše lične natalne karte i polazne kuće i znaka u kojoj se nalazi natalni Merkur, stoga lično se preispitajte šta je ono što vas uvodi u probleme na svakih nekoliko meseci a prati Merkurovu retrogradnost.

Vuk Pavlović