Mesec

mesec-nas-nocni-nebeski-saputnik-00t…naš noćni nebeski saputnik i… mnogo više od toga…

Koja ti je faza?

Od drevnih vremena Mesecu, jedinom Zemljinom prirodnom satelitu, pripisivane su čudotvorne moći. Astrolozi napominju da strukturu ličnosti osetno određuje to da li je osoba rođena u vreme mladog ili punog meseca, u prvoj ili poslednjoj četvrtini.

Savremeni američki tumači okultnih pojava toliko su opsednuti fenomenom Meseca, da se već može govoriti o svojevrsnoj mesecologiji, ili lunologiji, „nauci“ koja se koristi u različite svrhe i iz različitih pobuda. Oni potenciraju tamnu Mesečevu simboliku i naglašavaju njegovu povezanost sa veštičarenjem, magijom i svekolikim čarobnjačkim umećima.

Smatra se, kažu, da je ovo nebesko telo izvor volšebničke moći, o čemu svedoči i drevni antički primer sa juga Balkanskog poluostrva, iz helenske Tesalije. Tamošnje čarobnice znale su, navodno, kako da snagom volje Mesec „skinu sa neba“. Tesalijsko nasleđe i danas opstaje, naročito u Americi – ovovremeni zapadni vešci rado pribegavaju ritualu „svrgavanja Meseca“.


Dobroćudni komšija

Mesec se, naravno, može doživeti i kao plemenito „biće“, dobroćudni svemirski komšija koji noću patrolira nebeskim svodom. On je zaštitnik zaljubljenih, vasionska česma na kojoj romantične duše gase žeđ.

Sa pragmatičnog, naučnog stanovišta, Mesec je jedini prirodni Zemljin satelit, prečnika 3.500 kilometara, koji je od naše planete udaljen oko 384.000 kilometara. Do njega je čovek, po zvaničnim informacijama, stigao (i njegovom se površinom prošetao) u leto 1969. godine, ali se posle toga – opet po službenim podacima – tamo nije vraćao. Nije objavljeno zbog čega.

Astrologija nas uči da je Mesec planeta Raka. Ako se u znaku Raka nalazi u natalnom horoskopu, najjači je i uticaj koji vrši na dotičnu osobu. Na Jarca, pak, negativno deluje. Silan je u Biku i Ribama, nejak u Devici i Škorpiji. Dnevno prođe između 12 i 14 od ukupno 360 stepeni zodijačkog kruga. Da „prešparta“ ceo Zodijak potrebno mu je oko četiri nedelje, a Zemlju obiđe 12 puta u 12-mesečnom intervalu, odnosno za godinu dana.

mesec-nas-nocni-nebeski-saputnik-01

Duša i temperament

Mesec je – vele astrolozi – simbol detinjstva, materinstva, plodnosti, ženstvenosti. Na natalnoj karti indikator je ženskog: žene, sestre, supruge, ljubavnice. Utiče na duševnost, na duhovne kvalitete, memoriju, medijumske sposobnosti. U muškom horoskopu signalizuje ton i nijanse odnosa sa ženama, kao i prođu koju ce dotični dasa imati kod „nežnijeg“ pola.

Mesec, dalje, predstavlja temperament, slika je i prilika čovekove ćudi i karaktera. Mesec u horoskopu „demaskira“ pogled na svet, način na koji taj i taj (ta i ta) prihvata život, manir sa kojim pristupa drugim ljudima. Pod „kontrolom“ Meseca su tzv. kućevne stvari, privatan, domaći život. Po karakteru, ovo nebesko telo astrologija kvalifikuje kao „vlažno, hladno, ženstveno i plodonosno“. Vlada stomakom, plućima, reproduktivnim potencijalom i svim telesnim tečnostima.

Čitači zvezda napominju da je, pri izradi horoskopa, važno zabeležiti i u kojoj je fazi Mesec u datom trenutku bio. Sem na plimu i oseku (čije smene izaziva u sadejstvu sa Suncem, ne sam, kako mu to neupućeni često pripisuju), Mesec svoju hirovitost prilikom formiranja naše konačne „karte neba“ ispoljava vrlo suptilno, i na više nivoa. Faze su jedan od pokazatelja složenog upliva Meseca na ljudsku prirodu.


Pun Mesec nad rođenim vodama

Ako je Mesec, u času kad ste dolazili na ovaj svet, bio u prvoj četvrtini, svi su izgledi da ćete izrasti u ličnost vičnu rečima, egoističnu, samouverenu, bezrezervno odanu veri i idealima, izrazitog entuzijazma i volje, sa snažnim impulsima koji, u kritičnom trenutku, mogu biti i kontraproduktivni, štetni.

Oni koji se rađaju u fazi punog Meseca pozvani su da nastupe kao nosioci novih ideja. Svoje zamisli i vizije slede do fanatizma. Oprezno se odnose prema tradiciji, uvažavaju dostignuća prethodnih generacija, ali uglavnom gledaju kako da uvedu nešto novo, da izmene svet. Oprez: ovim rođenim vodama, personama moćnih unutrašnjih potencijala, često nije strano ni bekstvo u alkohol i droge, u slučaju razočaranja ili uskraćenosti.

Rođeni u fazi poslednje četvrtine, kada se Mesec smanjuje, skloni su tajnovitom, skrivenom. Intuicija im je jača strana. Prolaze kroz korenite, egzistencijalne krize. Većinom ih odlikuje jedinstven smisao za humor, ali kad treba biti taktičan i diplomatičan – nisu „prva liga“.

Mlad mesec „nadgleda“ rođenje hiperosetljivih individualaca. To su bića koja ce, sem u okolini, takmaca i protivnika uvek nalaziti i u vlastitoj senzitivnosti. Ranjivost i krhkost često nadrastaju i guše urođeno bogatstvo njihovih duša.