Mit o Jednorogu

mit-o-jednorogu-00tJednorog je mitska životinja koja je inspirisala dobar broj filmova, knjiga i bajki. Njega obožavaju i plaše ga se u isto vreme. Njegova boja varira već prema legendama. Većinom je predstavljen kao beo, što je simbol čistote. Njegov rog ima mnogobrojna značenja: često se poredi sa rogom Narvala (vrsta mitskog kita) zbog njegove sposobnosti da leči. Ovaj rog takođe predstavlja svetost, hrabrost i nevinost. Zbog ovoga su mnogobrojni vitezovi i vlastelini Srednjeg veka stavljali simbol jednoroga na svoje grbove. Njegova kopita su izuzetno snažna što mu omogućava dugačke puteve, čak i mogućnost da pređe čak i neprevazilazeću prepreku.

Simbolizam jednoroga

Jednorog je simbol moći, čistote i nevinosti. O njemu je pisano u Kini, gde je bio predstavljen kao zmaj, životinja koju su obožavali i vezivali za azijsko kraljevstvo. Njegova prisutnost je znak proročanstva. Priča se da je njegova neverovatna percepcija nečijih mana toliko jaka, da je on u stanju da jednim udarcem svog kopita usmrti osobu koja je učinila zlo drugome. Na dalekom istoku posvećen mu je praznik tokom sredine jeseni jer je za stanovništvo jednorog simbol kiše i plodnosti, za razliku od Sunca koji je simbol suše. Na zapadu, na početku hrišćanske ere, rog jednoroga je simbolizovao Božiji mač, božanska penetracija u osobu. U hrišćanskoj ikonografiji prestavljen je kao Devica. U stvari, rog se poredio sa muškim seksualnim organom i simbolizovao je duhovnu plodnost i u isto vreme i fizičku nevinost. To nas podseća na oplodnju Device od strane Svetog Duha. Alhemičari su u jednorogu videli hermafroditizam. Plementi Vitezovi koji su iši u krstaške ratove u jednorogu su videli nevinost i odanost, što im je omogućavalo da u boj kreću mirne duše. Mogu se naći delovi rukopisa o jednorogu u muslimanskim manuskriptima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa Lotosom, simbolom čistote. U skandinavskoj tradiciji, kaže se da je bog svih bogova, Odin jahao konja koji je imao rog na glavi, što je predstavljalo veličinu i integritet Bogova.


Šumski jednorog
Ovaj jednorog ima belu dlaku i jedan čeoni rog, a kopite su mu tvrde kao dijamant. Oči duboko plave do svetle, a griva duga i bela. Šumski jednorog se brine o prirodi koja ga okružuje na šumovitom prostoru oko 400 kvadratnih kilometara. Živi ceo svoj život samo sa jednim partnerom kome ostaje veran do smrti. Šumski jednorog postaje nevidljiv i ne može se videti, ali se često nalazi iza nas, skriven u lugu čekajuci da nas kazni zato što ne poštujemo prirodu i životinje koje u njoj žive.

Ali jednorog
Ova vrsta jednoroga podseća na šumskog, ali je njegov rog čvornovat, izuvijan i svetlo braon boje. On se skriva u starim šumama u kojima drveće ima u proseku petstotina godina.

Piro jednorog
Tamnocrvene je dlake, svetlucavih crvenih očiju, a njegova griva liči na vatrene plamenove. Piro jednorog je jedan od tri zloće u svetu jednoroga. Sposoban je da ispljuje dug, tanak oganj i sprži sve što je u njegovoj blizini. Živi u podzemnim hodnicima i pećinama koje se nalaze na 100 metara dubine.

Crni jednorog
Najgrozniji i najopasniji od svih jednoroga. Potpuno je crn. Njegova kopita su usijana. Ima dva reda zuba oštrih kao brijač. On je mesožder. Živi noću i ne podnosi svetlo dana. Jednim udarcem roga može ubiti jer ima sposobnost da svojim dodirom otruje osobu. Živi u okamenjenim šumama.


Jednorog-čilaš
On živi u najsuvljim pustinjama. Njegova dlaka je bledo braon boje. Griva i oči su tamno braon. Putuje u krdima. U stanju je da nestane na izvesno vreme kako bi se sklonio od grabljivaca i da se odmori. Poseduje talenat za telepatiju, što mu omogućava da stvori mentalnu barijeru kako bi upozorio druga krda o svom prisustvu.

Jednorog iz bajke
O njemu se praktično ništa ne zna jer on poseduje sposobnost da se stopi sa prirodom zahvaljujući svojoj zelenoj koži. On brani svoju teriotoriju kao i šumski jednorog, ali je više čuvar naroda iz bajki. Njegov rog je moćna amajlija. Ovo je jedan od najmanjih jednoroga koji svakih 100 godina gubi rog da bi ponovo izrastao.

Krio jednorog
Poslednji iz vrste zlih jednoroga. Živi u arktičkim predelima. Bele je boje. Njegova griva liči na gomilu ledenih kockica a rog liči na veliki kristalni stalaktit. Jede sve što može da nađe ili ubija. Napada svakog ko se nađe u njegovoj blizini. Može da bljune gomilu ledenih kockica kako bi unakazio nečije lice. Provodi samo jedan dan sa partnerom i često celog života ostaje usamljenik.

Kroma jednorog
Ovaj jednorog je prekriven raznobojnim tačkama. Živi u ravnicama gde vlada toplija klima. Ima samo jednog partnera tokom života i zauvek ostaje u porodici. Nema određenu teritoriju na kojoj se kreće, ali je uvek u okviru grupa krola jednoroga. Sposoban je da stvori iluzije i iz svog roga izbaci paralizujući zrak kako bi nekog zaslepeo. Nikog ne napada, čuva prirodu i svoje male.

Morski jednorog
On ima glavu, prsa i unutrašnje noge kao jednorog, ali rep delfina. Telo mu je prekriveno krljuštima. Živi u morima visokog saliniteta na dubini od 50 metara. Priča se da je on uzeo izgled današnjeg nilskog konja.

Unisus
Unisus je krilati jednorog. Isti je kao šumski jednorog osim što ima krila na slabinama. Oni je spoj šumskog jednoroga i Pegaza, krilatog konja. Nije sisar jer nosi, uglavnom, jaja jednom u toku deset godina (mada se mnogi ne ispile). Ovaj jednorog je travojed.

Zebra jednorog
Zebra jednorog živi u ekvatorijalnim savanama. Liči na zebru ali ima mnogo nežniju muskulaturu. Njegov rog je identičan njegovoj dlaci: na grudima je pola crna pola bela. Živi u krdima koje predvodi jedan pastuv. Ovaj jednorog je nomad.