Moć kamena i zodijaka

Mnogobrojne civilizacije smatrale su da je kamen simbol božanske moći.

U praistorijsko vreme kamen je služio kao oruđe i oružje. Mnogobrojni mitovi govore nam da su se neka božanska bića rodila iz kamena. Na Istoku, kamen je predstavljao prisustvo božanskog i klanjalo mu se uz upotrebu ulja i krvi. Tako je od kamena postao oltar.

Kamenje koje je palo s neba drugačije je i obično se vezuje za božansko, crnu boju, mesec, ženskost ili generalno- materinstvo. Takav je slučaj sa crnim kamenom koji su obožavali u Pesinonciji, u Frigiji, kao veliku boginju Cibelu. Sličan crni kamen nalazi se u unutrašnjosti Kabe u Meki (ne zaboravimo da je Islam religija sa veoma izraženim lunarnim simbolizmom).

moc-kamena-01

U grčkoj mitologiji, kamen predstavlja najvećeg boga među bogovima, Hronosa ili Saturna koji je živeo u strahu da će ga jedan od sinova zbaciti sa trona, kako je predvideo njegov otac Uran. Zbog toga je on svu svoju decu, po njihovom rođenju, jeo. Međutim, njegova žena Rea, da bi spasila Zevsa, umotala je jedan kamen u platno i dala Hronosu za večericu. Ostalo je legendarna istorija: kada je Zevs porastao uspeo je da zbaci oca sa trona.

Drago i poludrago kamenje svoju ulogu ima i u Zodijaku. Krenućemo od diijamanta, dragog kamena koji se tradicionalno vezuje za znak Ovna.


Ovan (21. mart – 19. april)

moc-kamena-ovanDijamant je zodijački zaštitnik onih koji su rođeni u znaku Ovna. Dijamant je svetlucavi dragi kamen bele ili svetloplave boje i tradicionalno je simbol čistoće i nevinosti. Prema legendi, štiti onog koji ga nosi na levoj strani tela. Takođe se veruje da dijamant učvršćuje vernost dvoje ljubavnika, otuda njegova česta upotreba kao ukrasa na vereničkom prstenu. Stari Rimljani su verovali da dijamant donosi sreću ratnicima, te se zato najviše nosio kao amulet. Međutim, ovaj dragi kamen je donosio i nesreću, posebno onima koji su bili pohlepni za njim.

Ukoliko je dijamant poklon ili izraz vernosti i ljubavi, nikad ne donosi nesreću. Ovnovima dijamant donosi sreću i snagu i čuva ih od zla.

Najbolji izbor za Ovnove je da zajedno nose dijamant i safir jer se dobro dejstvo oba kamena povećava. Inače, safir je svetloplavi dragi kamen koji donosi sreću i ljubav. Priča se da je nekada, kada je iz čuvenog turskog trezora ukraden safir, ovaj pobledeo i izgubio sjaj i boju! Najvredniji safiri su nebeskomodri, ali se mogu naći i grimizni, žuti, ružičasti ili zeleni. U stara vremena, verovalo se da štiti od veštica. U srednjem veku korišćen je kao amajlija od očnih bolesti.

Dijamant kao zdravstvena zaštita

Fomula: C (jedan od kristaliziranog oblika elementa ugljenika)
Tvrdoća: 10
Nalazišta: Južna Afrika, Arkanzas, Indija, Brazil, Borneo, Australija
Boja: Uglavnom je bezbojan i proziran, ali može biti tamno plav, crven, žućkast, zelen i stakleno sjajno crn
Čakra: temena i treće oko
Dijamant je čuvar duha, pomaže jasnom i samostalnom mišljenju.

Deluje preventivno kod srčanih, bubrežnih oboljenja, čak i kod poodmaklih stadijuma bolesti. Eliksir rastvara bubrežne i žučne kamenčiće.

Pomaže kod želudačnih, crevnih, zatim bolesti kostiju, kod glavobolje, problema s kičmom, leukemije i stimuliše žlezde. Koristi se za rehabilitaciju posle šloga. leči puknute žilice u glavi i drugim organima. Jača snagu volje kod raznih kura posta i odvikavanja od pušenja.

Koristi se neobrađen i obrađen. Obzirom na njegovu retkost i cenu malo se koristi u kristaloterapiji. Ovom kristalu nije potrebno ni pražnjenje ni punjenje, jer je čista energija.

Bik (20. april – 20. maj)

moc-kamena-bikZodijačkom znaku Bika odgovara dragi kamen smaragd.
Smaragd je simbol mudrosti i besmrtnosti. U drevna vremena pridavali su mu atribut “goniča oluja” i moći da pomogne oslobođenju robova. Njegova zelena boja aktivan je simbol vode, plodne kiše (plavičasti smaragdi bili su posvećeni Veneri). Kaže se da on u proleće udvostručava aktivnost, kada sve ozelenjava.

Srednjovekovne legende kažu da smaragd, u stvari, dolazi iz pakla, iz Luciferove krune, i da je baš zbog toga u stanju da pobedi demonske moći.

Danas se preporučuje maloj deci koja pate od košmara da stave smaragd pod jezik. U hrišćanskom simbloizmu smaragd predstavlja “veru i nadu”.

Ovaj svetlucavi zeleni dragi kamen, takođe je simbol konstantne i istinske dobroćudnosti i sreće za sve Bikove. Vrhunski obrađen i uglačan, smaragd je imao snagu vraćanja izgubljenog vida, a priča se da ga je Neron koristio za vreme gladijatorskih borbi, da bi bolje video.

Kao kamen modernog doba, smaragd može da bude brušen u 57 i 58 faseta.

Smaragd

Formula: Be3Al2Si6018, grupa berila
Tvrdoća: 7,5 – 8
Nalazišta: Brazil, Kolumbija, Indija, Rusija, Pakistan, Australija
Boja: živo zelena, stakleno sjajna
Čakra: srčana

Ovaj kamen, kome se od davnina pripisuju nadnaravne moći, dobar je afrodizijak. Pomaže kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, šizofrenije, paranoje, psihoze. Čuva od infekcija, srčanih oboljenja, anemije, reguliše pritisak. Eliksir se često koristi i to naročito kod raznih upala, problema sa kičmom, kostima, mišićima, reumom. Psihi daje uravnoteženost i harmoniju.

Obzirom na cenu ne koristi se mnogo u kristaloterapiji iako je izuzetno moćan kamen. Koristi se neobrađen i obrađen.

Jednom mesečno ga treba očistiti pod mlazom tekuće vode, a obzirom da je jak kamen, dovoljno ga je staviti u kontakt s rubinom ili gorskim kristalom u zdelu bez vode i to preko noći, jer mu oni daju novu snagu.

Blizanci (21. maj – 20. jun)

moc-kamena-blizanciKamen zastitnik ovog znaka je ahat.

To je poludragi kamen, čija su mistična svojstva donosila zdravlje i dug život onima koji su ga nosili, a posebno Blizancima. U stara vremena verovalo se da ahat donosi elokvenciju (govornički dar) i da štiti od glavobolje. Takođe, verovalo se da odnosi umor očiju i da štiti od kožnih bolesti.

Najčešće je ovalan i kako su verovali stari Rimljani, donosi bogatstvo. Da bi pojačali snagu ahata, Cigani su nosili i hrizofraz , drugi srećan kamen za Blizance. Ahat nikako ne bi trebalo da nose Device i Ribe.

Postoje dve vrste ahata: Ahat i ahat mahovinasti.

Ahat

Formula: SiO2, kremen
Tvrdoća: 6,5 – 7
Nalazišta: Brazil, Urugvaj, USA, Meksiko, Nemačka, Australija
Boja: Razne boje u raznim tonovima svilenog sjaja
Čakra: sakralna

Smanjuje bolove, pomaže kod problema sa grlom i disajnim putevima. Ima veleiki spektar delovanja. Za vreme trudnoće štiti majku i plod, olakšava porođaj. Čuva psihu od depresije. Koristi se uglavnom obrađen u vidu priveska, ogrlice, naušnice i kamena za ruku.

Prazni se jednom nedeljno pod mlazom mlake tekuće vode vode 3-5 minuta, a puni se na suncu 1-2 sata.

Ahat mahovinasti

Formula: SiO2, kremen
Tvrdoća: 6,5 – 7
Nalazišta: Indija, USA, Kina, Brazil, Juzna Afrika
Boja: zelena mahovinasta sa mlečnim mrljama, svileno sjajna do mat
Čakra: srčana

Deluje na pankreas i proizvodnju insulina, reguliše šećer u krvi, metabolizam, filtrira bubrege, slezinu. Jača otpornost na viruse i gljivice. Deluje relativno sporo pa se preporučuje da se prvo srčana čakra otvori sa gorskim kristalom. Uglavnom se koristi obrađen i to kao privesak, donut, kamen za ruku.

Čisti se redovno posle upotrebe pod mlakom tekućom vodom, a puni se na suncu ili pored gorskog kristala.

Rak (21. jun – 22. jul)

moc-kamena-rakRubin je jedan od najcenjenijih dragih kamenja. U antičko doba, vezivali su ga za planetu Mars zbog svoje crvene boje. Hildegarda od Bingena (1098-1179) govorila je da “vazdušni demoni ne mogu da rade svoje grozne rabote niti da borave na istom mestu gde i rubin, zbog toga rubin ima svojstvo da očisti sve bolesti iz ljudskog tela”.

Zbog svoje duboke crvene boje smatralo se da rubin udaljava melanholiju i loše snove. U starim knjigama može se pročitati da rubin štiti mornare od brodoloma. Simbolizuje, takođe, carsku milost, strasnu ljubav i princip vitalnosti. U “Apokalipsi” Svetog Jovana božansko savršenstvo upoređuje se “dijamantom” i rubinom.

Rubin je simbol slobode, dostojanstva i čarobne snage. Pored toga što je zaštitnik ljubavi i slobode, on daje snagu povratka izgubljene ljubavi. Stari su verovali da rubin ne dopusta popustanje iskušenjima i da stabilizuje mentalno zdravlje. Veruje se da čuva od reumatizma. Posvetli kada se vlasnik razboli ili ga zadesi nesreća.

Katarina Aragonska je bila upozorena na promenu svog kraljevskog položaja promenom boje svog rubina. Najcenjeniji primerci došli su sa Dalekog istoka (Mandelej, Indija) i zvali su ih “Budine suze”. Rubin je svetlucav dragi kamen i njegova boja varira od ružičaste do tamnocrvene boje.

Rubin

Formula: !l203, karbonat
Tvrdoća: 9
Nalazišta: Burma, Tajland, Šri Lanka, Indija, Brazil.

Ima gotovo magičnu moć na krv, stvaranje krvi i krvne sudove. Aktivira jetru, reguliše šećer u krvi, jača imunološki sistem, poboljšava cirkulaciju, čuva od anemije i leukemije, ublažava menstrualne tegobe, reguliše krvni pritisak. Eliksir je dobar afrodizijak i jača telesnu moć. Koristi se obrađen i neobrađen.

Prazni se pod tekućom vodom dva puta mesečno, a posle pražnjenja treba ga izložiti delovanju sunca oko dva sata radi punjenja.

Lav (23. jul – 22. avgust)

moc-kamena-lavZaštitni kamen za Lavove je Sardoniks.

Ovaj lepi crveno-braon poludragi kamen čuva hrabrost, vrlinu i snagu. Zaštitnik je braka i mlade koje ga nose na venčanju, veruje se, imaće srećan brak. Takođe donosi popularnost, a verovalo se da štiti od slepila i uboda insekata. Rimljani su ga koristili za kameja-broševe.

Sardoniks

Formula: Sio2, kremen
Tvrdoća: 6,5 – 7
Nalazišta: Brazil, Urugvaj, USA, Meksiko
Čakra: korenska i grlena

Preko vratnih pršljenova deluje na nervni sistem. Kao privezak reguliše rad žlezda, naročito štitne žlezde. Čuva ždrelo od infekcije i disajne puteve, kao i pluća. Leči žuticu, hepatitis, cirozu jetre. Smiruje srce. Donosi sreću u ljubavnoj igri. Promena boje belih pruga pokazuje na obolenje jetre.

Koristi se isključivo kao kamen za ruku ili privezak. Prazni se svakih 10 dana tekućom vodom, a treba ga što češće izlagati suncu jer se na suncu snažno nabija.

Devica (23. avgust – 22. septembar)

moc-kamena-devicaHrizolit je zaštitni kamen ovog znaka. Simbol je sreće i vernosti. U antičko doba služio je da otera duhove i da osigura čvrst san. Nošen preko dana donosio je literarnu ili poetsku inspiraciju.


 

Vaga (23. septembar – 22. oktobar)

moc-kamena-vagaOpal je srećan kamen samo za Vage. Treba, međutim reći da se antički svet nije plašio njegovog prokletstva. Naprotiv, nazivali su ga kamenom nade. Osobenost ovog poludragog kamena je da svetluca iako nije brušen. Na Istoku su dugo verovali da poboljšava vid i pomaže memoriji. Da bi dokazao svoju moć, svetac je svoje pacijente doticao opalom.

Opal se ne sme ostaviti u kutiji za nakit ili u fioci, jer ce izgubiti sjaj, lepotu i svoje magnetske moći.

Opal

Formula: SiO2 +H2O
Tvrdoća: 5,5 – 6,5
Boja: prozirno bezbojna, bela, crna, plava, prelivajuće sjajna u svim duginim bojama
Čakra: pleksus solaris, krunska

Ima veliki spektar delovanja na fizičkom i duhovnom planu. Snažno deluje na želudac i organe za varenje, aktivira žlezde, reguliše kiselinu i krvna zrnca, pomaže kod anemije i leukemije.

Jača optimizam, pojačava duhovnost i pomaže kod prevladavanja nad stresom, uklanja depresiju, pomaže psihi da pronađe pravu ljubav. Koristi se neobrađen i obrađen (kamen za ruku, nakit, privezak).

Treba ga često prazniti i to isključivo mlakom tekućom vodom, a preko noći je preporučljivo držati ga u čaši vode. Treba izbegavati kontakt s parfemom, kolonjskom vodom, sapunom i kiselinom. Ako promeni boju obavezno otići na pregled kod lekara. Puni se u zdeli sa gorskim kristalom.

Škorpija (23. oktobar – 21. novembar)

moc-kamena-skorpijaTopaz je poludragi kamen koji može biti žute, bele, ružičaste ili neke druge boje. Zaštitnik je ljubavi, lojalnosti i uspeha na poslu. U srednjem veku, topaz je najčešće bio optočen zlatom, nosio se oko vrata, jer se verovalo da štiti od začaranosti, nesanice, povrede grla i ždrela. Na Istroku se verovalo da je pomoću topaza moguće primiti astralne poruke. Može ga nositi i Strelac i drugi, ali je opasan za Devicu i Ribe.

Topaz

Formula: AI2(F2-SiO4)
Tvrdoća: 8
Nalazišta: Brazil, USA, Rusija, Šri Lanka, Australija, Avganistan.
Čakra: pleksus solaris i ostale, ali u zavisnosti od boje.

Strelac (22. novembar – 21. decembar)

moc-kamena-strelacTirkiz, poludragi kamen divne plave boje, na Zapadu simbolizuje planetu Jupiter (zeleno) ili Veneru (plavo). Ime potiče iz istočnih zemalja (Turska). Turci, kao dobri konjanici, smatrali su ga svojim talismanom, jer su verovali da čuva i konje i jahače na njihovim čestim i dugim putovanjima. Smatralo se da štiti vladaoce od loših uticaja. U Meksiku se tirkiz smatrao izuzetnim kamenom (na acteckom jeziku-xihuitl), iznad njega je bio samo žad. Obično su ga stavljali u kraljevske dijademe. Njihov bog Vatre nazivao se “Gospodar tirkiza” (Xiuhtecutli). Plavi tirkiz simbolizovao je jedinstvo nebeske (Sunca) i zemaljske vatre.

Takođe se veruje da štiti od ljubomore i od uroka. Interesantno je da tirkiz ne izgleda dobro na svim ljudima: na nekima gubi sjaj i boju. Pričalo se da tirkiz, menjajući boju, može otrovati onoga koji ga nosi. Najbolje izgleda kada je optočen zlatom.

Posebnu sreću donosi i Bikovima, ali ni za jedan znak nije posebno nesrećan. Njegova moć se pojačava, ako se nosi sa Safirom.

Tirkiz

Formula: CuAl6((PO4)4(OH)8.5H2O, fosfat
Tvrdoća: 5 – 6
Nalazišta: USA, Avganistan, Kina, Izrael, Iran, Meksiko, Burma, Rusija.
Čakra: grlena

Pomaže kod bolesti grla i disajnih puteva. Jača imuninet i dovodi u sklad rad organa. Jača žlezde i krvotok, hrani mišiće i živce i održava ih gipkim. Čuva zube i vilicu od karijesa i paradentoze. Leči impotenciju. Psihi daje snagu i sigurnost.

Koristi se neobrađen i obrađen. Nakit, kamen za ruku, privezak, najčešće su forme koje se koriste. Eliksir se koristi kada se želi brzo ojačati organizam i povratiti njegova snaga.

Čisti se jednom mesečno u suvoj posudi sa hematit kamenčićima. U slučaju promene boje treba ga odmah očistiti, prazniti. Puni se pored gorskog kristala i bakrenih nugeta. Ne sme se izlagati suncu jer je tirkiz osetljiv na toplotu kao i na sapun i kiseline. Srebro prilično pomaže lekovitosti tirkiza.

Jarac (22. decembar – 19. januar)

moc-kamena-jaracZa ovaj znak posebno je srećan kamen Granat. To je poludragi sjajni kamen, tamnocrvene boje. Simbol je vernosti, kvaliteta koji Jarčevi posebno cene. Rimljani, Grci i Egipćani, smatrali su ga kamenom vladara, kamenom koji donosi snagu, moć i lojalnost. Verovalo se da granat štiti opšte zdravstveno stanje čoveka koji ga nosi, a posebno da ne dopusta zapadanje u melanholiju i depresiju. Njegova magična svojstva pokazuju se i u tome što se smatralo da svoga vlasnika može da upozori na predstojeću nesreću, promenom boje. Srećan je, takođe, za Vodolije, ali ne i za Bikove i Škorpije.

Granat

Formula: Fe3All22(SiO4)3, silikat
Tvrdoća: 7 – 7,5
Nalazišta: Austija, Brazil, Češka, Indija, Madagaskar, Kanada, Južna Afrika
Čakra: korenska

Jedan je od najvažnijih lekovitih kristala. Jača srce, reguliše srčani ritam i krvni pritisak, jača krvotok, pospešuje proizvodnju belih krvnih tela. Čuva od slabokrvnosti i leukemije, deluje na seksualne organe (afrodizijak), jača kosti, pomaže kod artritisa i reume. Na psihu deluje kao čuvar pravog prijateljstva.

Koristi se neobrađen i obrađen u vidu nakita, priveska i kamena za ruku. Prazni se pod mlakom tekućom vodom redovno (3-4 puta mesečno), a zatim se izlaže suncu, ali samo na kratko. Ako kamen promeni boju treba ga prazniti tek kada se ustanovi uzrok promene. Na primer, problemi s partnerom dovode do skoro crne boje koja se vraća u normalnu crvenu ili smeđu boju tek kada nestanu problemi koji su doveli do promene boje.

Vodolija (20. januar – 18. februar)

moc-kamena-vodolijaAmetist, veoma tražen poludragi kamen, divne ružičaste, a ponekad i ljubičaste boje, bio je simbol skromnosti i čistač duše. Još od starih vremena pa skoro do današnjih dana smatralo se da štiti od pijanstva (na grčkom: a-methysios što znači “nije pijan”). Izvesni Edvard Merike pisao je 1853. godine u knjizi “Istorija lepotice” da ametist “tera” mamurluk tako da gospodin koji je pio ubrzo postaje potpuno fit. Zato su mnogi, bilo sveštenici bilo obični ljudi, imali običaj da nose porsten sa granatom. Stari Grci su verovali da onaj koji ga nosi u pupku ne može da se napije!

Hiljadama godina nosio se kao ukras na episkopskom prstenju i uopšte za nakit velikodostojnika. Tradicionalno, Ametist je kamen ljubavnika. Stavljen u svilu štiti od glavobolje. Takođe se smatralo da štiti od trovanja i uroka. Odgovara svim ostalim znacima bez izuzetaka.

Ametist

Formula: SiO2, kremen
Tvrdoća: 7
Nalazišta: Brazil, Urugvaj, Meksiko, Namibija, Zambija
Čakra: krunska

Od davnina je poznat kao kamen koji pomaže kod glavobolje i migrene. Pripisuju mu se mnoga svojstva. Pomaže kod menstrualnih problema, pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak i dobar je protiv debljanja. Smiruje srce i živce, čuva od čarolija i zlih sila, loše misli pretvara u optimizam. Poseduje prijatne impulse za životnu radost i prijateljstvo, kao i sposobnost dalekovidosti za rešavanje problema. Kod meditacije pruža najveći stepen mira, topline i harmonije.

Koristi se na mnogo načina, neobrađen ili obrađen, a ujedno se od njega pravi eliksir. U čašu od 2 dcl nasuti vodu i staviti obrađeni komad ametista. Ostaviti da odstoji preko noći i ujutru popiti. Eliksir je pokazao dobre rezultate i kod regulisanja stolice. Poboljšava rast kose i čisti kožu i pore. Svakih 15-20 dana prazni se pod tekućom vodom oko 3-5 minuta. Ne sme se puniti (nabijati) na suncu.

Ribe (19. februar – 20. mart)

moc-kamena-ribeRibama, kao vodenom znaku, odgovara Akvamarin. Ovaj sjajni dragi kamen dobio je ime od dve latinske reči: voda i more, jer njegova plavo-zelena boja podseća na boju mora.

Veruje se da Akvamarin donosi harmoniju i sreću u braku, pa je zato dobar izbor kao verenički prsten. Srećan je još i za Škorpiju. Takođe je dobar i za Vodoliju, ali bi zato Lavovi trebalo da ga izbegavaju.

Akvamarin

Formula: Al2Be3(Si6O18), silikat
Tvrdoća: 7,5 – 8
Nalazišta: Brazil, Pakistan, Afganistan, Šri Lanka, Indija, Mozambik, Nigerija, Madagaskar
Čakra: grlena

Posebno deluje na disajne puteve, na primer kod astme, bronhitisa, plućnih bolesti, prehlada, alergija. Čuva od senilnosti i zakrčenja arterija. Smanjuje depresiju, jača samosvesnost. U braku produbljuje ljubav i vernost. Koristi se neobrađen i obrađen (ogrlica, narukvica, privezak, kamen za ruku). Prazni se pod mlakom tekućom vodom, a puni na suncu.