MUDROST STARA 5.000 GODINA (VI deo)

Vodič kroz astro-dijagnozu

mudrost-stara-5000-godina-deo-1-00tPažljivi čitalac prethodnih strana, ne mora da se podseća da je medicinska astrologija – kompleksna veština. Precizna dijagnoza bolesti kroz interpretaciju natalnog („Radix“) i progresivnog horoskopa, ne zahteva samo dugo iskustvo i veliku veštinu u astrologiji, već i osnovna medicinska znanja. Malo je astrologa, danas, u stanju da pretenduje na sposobnost za takve ekspertize. Literatura koja ukazuje na radne pretpostavke ove veštine, bazirana je na tradicionalnim izvorima, koji znatno prethode skorijim razultatitima medicine i farmakologije.
Uz to, veliki je broj važnih tekstova iz prošlosti, ili izgubljen nepovratno, ili, još uvek, nepreveden, ili nedostupan u zaključanim arhivima ili bibliotekama.

Tek u poslednjih nekoliko godina, istrazivači su iz, ali i izvan oblasti asrtologije, preduzeli ozbiljna proučavanja, koja su bacila novo svetlo na čovekov najprisniji odnos sa svemirom.

Postoji opšte slaganje među medicinskim astrolozima, da su pozicije i aspekti prema Suncu i Mesecu i ascendenta ili znaka u usponu, oni faktori koji zasnivaju osnove za razvoj zdravlja i praktikovanja astro-dijagnoze.

Pri proučavanju radikalnih (natalnih) karata, kako bi se ustanovili opšti izgledi (vitalnost i snaga za oporavak), većina iskusnih astrologa počinje od Sunca. To je zato što sunčeva snaga u trenutku rođenja (po snazi i aspektu), obezbeđuje precizan pokazatelj konstitucije organizma.

Treba imati u vidu da vitalnost i dobro zdravlje ne garantuju dugovečnost. Ponekad osoba može uživati u brilijantnom zdravlju celog svog života, a umreti rano, dok neko drugi pati od raznih bolesti i tegoba do duboke starosti. Dužinu života pokazuju neki drugi faktori, različiti od onih koji uključuju solarni položaj. Po opštem pravilu, razumno je očekivati dug život ako su Sunce, Mesec i ascendent snažni u znaku, i svi (kao i ascendentova planeta vladalac) oslobođeni bilo kakvih aflikcija.

Prema pokojnom dr Vilijemu M. Dejvidsonu (Davidson), Sunčev znak, i za njega vezani aspekti pokazuju voltažu, da tako kažemo, priliva vitane snage, dok Mesec i njegovi aspekti, zajedno sa ukrštenim aspektima i planetama – maleficima, odlučuju amperažu ili brzinu toka.


Tako, pozicija Sunca pri rođenju, može dati snažnu vitalnost, ali ako se elekromagnetski solarni tok kreće nestalno, ili nepravilno zbog aflikcije Meseca, rezultat će biti slabo zdravlje, i pored unutrašnje snage fizičke konstitucije.

Dr Dejvidson je uporedio funkciju ascendenata, ili znaka u usponu, sa otpornošću električne žice. U serijama predavanja pred grupom profesionalnih astrologa, u Njujorku, on je to ovako formulisao:
„U običnoj električnoj struji imamo tok struje ili voltažu (Sunce); zatim imamo brzinu protoka – ujednačenu ili neujednačenu – što je amperaža (Mesec); ali tu je i otpor žice. Fizičko telo, na koje ukazuje znak u usponu, pokazuje nam vrstu provodljivosti ili otpora na koji nailazi. Tako ćemo odmah zapaziti zašto Jarčev ascendent (Saturn je usporen) pokazuje veći otpor nego obično; dakle mladi su retko snažni u detinjstvu, ali postaju energičniji stareći.

Blizanci, opet, dobar su provodnik, pa ove bebe prepoznajemo kao veoma aktivne, neumorne i neprekidno u pokretu, zato što je provodljivost, pokazana ascendentom, visoka.

Vatreni znaci kao ascendenti daju dobru provodljivost. To čine i vazdušni. Vodeni znaci daju pristojnu, dok zemaljski znaci, budući otporniji, ne propuštaju lako unutrašnje strujanje. Stoga morate, pri prosuđivanju opšte konstrukcije, obratiti pažnju na Sunčev znak i aspekte; planete koje naseljavaju vatrene znake (utičući na mozak i moždinu) i otpor i provodljivost ascendenata. Zatim se okrenite Mesečevom znaku i aspektima, planetama koje nastavljaju znak i aspektima malefika, kako biste razrešili zdravstveni problem.“

Kada je Sunce, pri rođenju, u dobrom aspektu sa Marsom, osoba koja je tada rođena biće veoma vitalna i obdarena sposobnošću da bolest odbije.
Ako je, s druge strane, Sunce u trenu rođenja u aflikciji od strane Saturna, ili ako je kvadrat (kvadratni aspekt je od 90-te) između Sunca i Meseca, osoba tada rođena biće lišena telesne energije. Prema Meksu Hajndelu, kada su takvi aspekti uočeni na rodnom horoskopu, mudro je posmatrati pažljivo progresiju Meseca u aspektu sa zlokobnim planetama. Putanje prolaska mladog i punog Meseca takođe zaslužuju posebnu pažnju u takvim slučajevima.

Većina autoriteta smatra da je Sunce pokazatelj opšteg zdravlja muškaraca, dok je Mesec smatran dominantnim uticajem pri rođenju žena.
Bolesti koje prouzrokuju aflikcije Sunca, obično su ozbiljne, ili hronične prirode.

Uticaj Meseca

Posle Sunca, Mesec je nebesko telo koje vrši najdirektniji i najsnažniji uticaj na ljudski organizam.
Menstrualni cilkus kod žena se podudara sa trajanjem lunarnog Meseca, a normalan period između začeća i rođenja odgovara vremenu od devet lunarnih meseci.

Različite Mesečeve faze obeležavaju izbijanje i krize različitih bolesti – naročito mentalne prirode.U kvalitativnom smislu, Mesec je ženski, negativan, magnetičan, hladan, vlažan, plodonosan, limfni i nepostojan.


Luna je kolektor solarne energije, reflektujući toplotu u svetlost Sunca, i svojom brzom putanjom kroz 12 zodijačkih znakova svakog meseca, predstavlja delioca tih svetlosnih snaga, kao što su to i druge planete, koje mimoilazi i koje aspektuje. Primetili smo da u čovekovom telu ona (Luna), kontroliše brzinu protoka (uporedivo sa amperažom) elekrične solarne energije. Kada je slab po znaku, poziciji kuće i aspektima, tok će biti nejednak, i sledstveno, rođen u toj situaciji će biti predisponiran funkcionalnim oboljenjima, iako može imati jako Sunce.

Tradicionalni astrolozi kažu da je Mesec slab ako je iznad horizonta na dan rođenja, ili ispod horizonta na porođaju koji se desio po noći.
Rak je Mesečeva kuća, i jedini znak kojim Luna vlada. Njena je egzaltacija u Biku, njeno štetno delovanje u Jarcu, njen pad u Škorpionu. Luna je saglasna sa vodenim znacima Rakom i Ribama; i sa Blizancima, Vagom i Vodolijom.

Dugo se verovalo da Mesec vlada u prvih sedam godina dečijeg života; ali neki savremeni autori stavljaju pod sumnju takvo mišljenje. Kako bilo, postoje statistički dokazi, koji potkrepljuju teoriju da su lunarne aflikcije ozbiljnije u detinjstvu, nego kasnije u životu.

Kaže se da Mesec nepovoljno utiče kroz aspekte kvadrata i opozicije, naročito u odnosu na planete-malefike. U natalnom horoskopu uticaj Meseca se smatra dobrotvornim kada se puni, i neprijateljskim (doduše blaže), kada nestaje.

Bolesti nagoveštene lunarnim aflikcijama.

Pri razmatranju obuhvatne vladavine Meseca i, dosledno, delova tela koji će biti ugroženi kada je ova planeta loše aspektovana, pažnja se usmerava na sisteme tečnosti i limfe, stomačni i probavni trakt, timus, levo oko muškaraca i desno kod žena, ovarijume i uterus, produženu moždinu i procese razlaganja u organizmu.
Mesec izaziva i vlada svim akutnim i stečenim bolestima, i onim koje se periodčno pojavljuju i nestaju.

Tendencija bolesti koje veoma često uključuju štetne aspekte u odnosu na Mesec, u raznim zodijačkim znacima, pobrojane su dalje u tekstu. Ovo su opšte linije za dalji razvoj.

Mesec u Ovnu: nedostaci vida, migrenske glavobolje, nesanice, nepravilno funkcionisanje zadnjeg režnja hipofize, moždana groznica, metalna prenapetost i ćelavost.

Mesec u Biku: gnojno zapaljenje krajnika, aftezni čirevi, septičko zapaljenje grla, bolovi u nogama i stopalima, problemi sa očima (ako se nalazi u 29 Bika i u aflikciji od strane jedne od planeta-malefika, ili planeta više oktave), i (kroz refleksnu akciju Škorpiona) menstrualni problemi.

Mesec u Blizancima: edem pluća, reumatizam ruku i ramena, bronhitis, astma, zapaljenje pluća i aneurizmi.
Mesec u Raku: stomačni problemi, hidropsija, neprilike sa varenjem, gojaznost, histerija i (u slučaju ozbiljne aflikcije) karcinom.
Mesec u Lavu: bolovi u grudima, grčevi, problemi sa cirkulacijom, srčane neprilike i (kada je u jaslama Ascelli – 6 7′ Lava), pogoršanje vida, posebno levog oka.
Mesec u Devici: abdomenalni tumori, crevne smetnje, dizenterija i (ako je u 22 Device) zapaljenje slepog creva.
Mesec u Vagi: apscesi, problemi sa bubrezima, pleuritis, uremija, tendencija prama Brajtovoj bolesti, gušavost, homoseksualnost (kada je u aflikciji sa Uranom) i glavobolje (kroz refleksno dejstvo Ovna).
Mesec u Škorpionu: opasnost od otrova, mestrualne nepravilnosti, bolesti organa za reprodukciju, oboljenja žuči, kilski aneurizmi, vodena kila, i (kroz refleks), problemi sa grlom.
Mesec u Strelcu: kostobolja, povrede i oboljenja kuka, išijas, paraliza i (kroz refleks) astma.
Mesec u Jarcu: reumatizam, nedostatak sinovijalne tečnosti, psorijaza, problemi sa varenjem i kožni osipi.
Mesec u Vodoliji: ometena cirkulacija (posebno u donjim udovima), delirijum tremens (od alkoholizma), proširene vene, sinkope i hidropsija.
Mesec u Ribama: bolovi i grčevi u stopalima, naklonost ka drogama kao navici, slaba cirkulacija u ekstremitetima, hidropsija, psihosomatska oboljenja.

Sedmi deo >>>