MUDROST STARA 5.000 GODINA (VII deo)

Ascendent ili ulazni znak [1]

mudrost-stara-5000-godina-deo-1-00tPri određivanju opšte slike zdravlja i bolesti u životu individue, nužno je znati njegov ascendent ili ulazini znak.
Ascendent je znak koji se uspinje istočnim horizontom u trenutku rođenja (zahvaljujući rotaciji Zemlje po svojoj osi), onako kako je viđen sa mesta rođenja. Termin je takođe korišćen da označi ne samo tačan stepen ekliptike koja raste, već čitavog zodijačkog znaka kome ulazni stepen pripada.

Zemlja je, naravno, u neprekidnom pokretu, što prouzrokuje pojavljivanje različitog stepena ekliptike iznad horizonta, u svaka četiri minuta. Tako bi blizanci, koji bi se rodili u razmaku većem od četiri minuta, imali različite ulazne znake. Ako bi ascendent prvog novorođenčeta bio na 30 Bika, njegov blizanac bi imao blizance kao ascendent.

Odatle je važnost preciznog ustanovljavanja ascendenta u ličnom horoskopu. U slučaju medicinske astrologije, koji nam je ovde najpreči, tačno određenje uzlaznog znaka izuzetno je važno, zato što se ono koristi da obeleži vrh Prve kuće, koja se tiče fizičkog tela.

Inspirator teorije o stelarnim antenama, koju smo već spominjali, Cejn, tvrdi da stepen ascendenta obeležava snažnu liniju elektromagnetske energije, koja teče preko astralnog tela, jasno vidljivu vidovitim osobama. Aspekti ove „žice za uzemljenje“ su skoro jednako važni, što se zdravlja tiče, kao i aspekti Sunca i Meseca.


Ustanovljavanje uzlaznog znaka za decu rođenu danas, u savremenim uslovima, je srazmerno jednostavno, pošto se porođaji u ginekološko-akušerskim bolnicama precizno beleže.
Ipak, veliki broj ljudi ne zna ni precizan sat svoga rođenja. Čak su i roditelji, ako su jos živi, obično iznenađujuće neodređeni kada ih upitate za tačno vreme rođenja svoje dece.

Profesionalni astrolozi koriste nekoliko metoda da bi rešili ovaj problem. Jedan je poznat kao rektifikacija (ispravljanje), a izvodi se kroz kalkulacije zasnovane na važnim trenucima u životu osobe kojoj se radi horoskop, kao što su prva ozbiljna bolest, nesrećni slučajevi, smrt roditelja ili braće i sestara, venčanje, rođenje deteta i tome slično.
Drugi metod se bavi upoređivanjem pozicija kuća i aspekata u horoskopu osobe sa njegovim društvenim statusom, crtama karaktera, vrstom posla koji radi, ili profesijom i imovinskim stanjem.

Treća procedura je poznata pod imenom Prenatalna epoha, i razvijena je iz drevne hermetičke teoreme. Hermes je zabaležio da određene nužne veze postoje između položaja Meseca pri rođenju i ascendenta u vreme začeća, i obrnuto. Sefarijal (Sepharial – pseudonim značajnog učitelja savremene astrologije i prevodioca sa hebrejskog, sanskrita, kineskog, italijanskog i francuskog, prim.prev.) je 1898. izveo astronomsku formulu zasnovanu na ovoj opštoj ideji, i objavio je pod naslovom Prenatalna epoha i zakon seksa.


Pokojni dr Dejvidson, koji je kao lekar koristio astrologiju i njene zaključke, u svojoj svakodnevnoj praksi, godinama je sakupljao istaknute crte, za koje je trvdio da nepogrešivo mogu ustanoviti bilo čiji uzlazni znak. Njegove odrednice upućuju na:

Ovan ascendent: kosa pada na čelo u obliku šiljka. Obrve su, obično spojene. Adamova jabucica se penje i spušta dok govori.
Bik ascendent: vrlo karakteristična vrsta izbuljenosti očiju i zaobljenosti čela. Dr Dejvidson navodi predsednika SAD, Ajzenhaura, kao tipičnog. Dr Dejvidsonu je pošlo za rukom da, predsednikovu majku, koja ga je u ovoj stvari konsultovala, pošto se nije sećala tačnog sata njegovog rođenja, ubedi kako joj je sin Bik u uzlaznom znaku.
Blizanci ascendent: obično postoji sklonost ka orlovskim nosom, poneka prilično nalik na ptičiji kljun. Druga tipična crta je pokretna usna. Opšti izgled lica bi se mogao okarakterisati kao izraz mačke, koja je progutala kanarinca.
Rak ascendent: usta stisnuta u procep. Sa stane lice izgleda, u izvesnoj meri ravno i oblo, kao pun mesec.
Lav ascendent: tražite široka ramena i uzdignutu glavu. Zraci osećanjem vitalnosti i živim duhom.
Devica ascendent: najistaknutiji znak Device je visoka, kupasta glava, koja nije široka. Ponekad je lice trouglasto, često špicaste, istaknute brade.
Vaga ascendent: Venera, planeta vladalac Vage, obično daruje čistu kožu. Oči izgledaju zagledane u daljinu, a postoji neki dah kao sa drugog sveta i udubljenost u misli, koji odaju osobe sa ovim uzlaznim znakom.
Škorpion ascendent: po pravilu ovaj uzlazni znak obeležavaju vrlo teške obrve, snažan glas i prodorne oči. Gornja usna se često savija (pući). Nos je retko prav, često je rimski ili prćast. Otvorene pore na nadlanici su jos jedan znak.
Strelac ascendent: kada se ovaj zodijački luk uspinje na rođenju, prema dr Dejvidsonu, osoba koja se rađa imaće prav nos, razdaljina od vrha do korena će biti duža nego sto je uobičajeno, oko će biti puno – ali nipošto tako istaknuto kao kod Bika ascendenta. Noge su nešto duže u proporciji prema torzu.
Jarac ascendent: jedan od najdirektnijih znakova ovog ascendenta su uši koje urastaju direktno u jagodične kosti, ne formirajući uvce. Žene rođene u ovo vreme obično imaju izražene vene na nadlanicama, čak i kad su vrlo mlade. Osobe oba pola imaju oskudnu kosu.
Vodolija ascendent: talasasta kosa i prav ugao oka su karakteristični za osobe sa Vodolijom kao uzlazim znakom pri rođenju. Ovim dvema, dr Dejvidson, dodaje treću – „prijateljski pogled“.
Ribe ascendent: osobe rođene u tom času, prepoznaju se po ravnotabanskom hodanju, i po činjenici da se beonjača ukazuje između zenice i kapka. Pošto su pod uticajem misterioznog Neptuna, njihovo ponašanje odaje prokupiranost skrivenim mislima.

Osmi deo >>>