MUDROST STARA 5.000 GODINA (VIII deo)

Ascendent ili uzlazni znak [2]

Izračunavanje sideralnog vremena

mudrost-stara-5000-godina-deo-1-00tČak i kada je poznato tačno vreme rođenja, prema lokalnom vremenu, nužni su dalji proračuni, kako bi se odredio uzlazni znak. Ovi proračuni su prilično složeni i odvijaju se u nekoliko faza – određivanje tačnog lokalnog vremena rođenja, pretvaranje lokalnog vremena u sideralno vreme Griniča, i prilagođavanje lokalnom sideralnom vremenu, zbog razlike u geografskoj dužini između Griniča i rodnog mesta.

Ako ste početnik u astrologiji, i nameravate da se toga sami prihvatite, trebalo bi da svoje rezultate proverite kod iskusnog astrologa.
Za čitaoce koji nisu upoznati sa izradom horoskopa, bilo bi najbolje da im natalnu kartu postavi kompetentni profesionalac. Među vitalnim podacima datim na ovakvoj mapi rođenja, biće ascendent uključujući stepen uzlaznog znaka.

Brza obaveštenja možete pronaći u lako upotrebljivom Zodijačkom indikatoru, izrađenom kao pomoćni brojčanik postavljen na referentnom disku, koji je proizvelo Ezoteričko bratstvo u Eplgejtu, Kalifornija.

Drugi način da brzo utvrdite svoj uzlazni znak je da konsultujete Tabelu ascendenata, uključenu u ovu knjigu, kao dodatak III. Tabela nije predviđena za određivanje tačnog stepena uzlaznog znaka, već samo vašeg ascendenta.

A ako ascendent nije poznat, nemoguće je izvesti tačnu natalnu kartu. Razlog za to je, kako smo već naveli, što je stepen uzlaza fiksna tačka horoskopskog točka, koja označava početak dvanaest odeljaka čitave proračunske slike, poznatijih kao Kuće. Tako će, ako je zodijački znak koji se rađao na horizontu u trenutku vašeg rođenja bio Lav, stvari označene I kućom, nositi pečat karatera ovog znaka. Pošto je Lav na vrhu I kuće, sledeće kuće se rađaju prema zodijačkom redu – Devica u II, Vaga u III, i tako dalje.

Suprotni znak na osovini istok – zapad, koji pada ispod zapadnog horizonta, u istom trenutku kada se ascendent rađa na istoku, zove se descendent (u slučaju Lava ascendenta to bi bio Vodolija).

Slika horoskopa je podeljena i po osovini sever – jug. Gornji meridijan, koji odgovara Severu, označen je kao Medium Coeli, što na latinskom znači „središte nebesa“, obično obeleženo skraćenicom M.C. Donji meridijan, ili „južna tačka“ osovine na dnu točka, nazvana je Imum Coeli – I.C. – „dno nebesa“.

četiri tačke – ascendent, descendent, M.C. i I.C., predstavljaju četiri ugla karte rođenja. Oni su dominantni faktori u ocrtavanju faktora svakog horoskopa, pošto je pozicija planete na uglu moćnija, nego na bilo kom drugom mestu.

Za života, kada planeta prolazi kroz ove tačke akutne prijemčivosti, osoba biva podstaknuta u skladu sa prirodom uticaja planete u prolazu. Čarls Karter (Carter), autoritet na ovom polju, piše: Dolazak bilo kog malefika na jedan od uglova, označava kritičan period, u skladu sa opštim smislom mape“.

Planete u ugaonim kućama I, IV, VII, i X – u horoskopu se smatraju istaknutim, i kada su one u nepovoljnim aspektima od strane jednog od malefika (Saturn, Mars, Uran, Neptun i Pluton), kaže se da su u „aflikciji“ (nepovoljnoj situaciji). Aspekti koje tvori aflikcija su kvadrat, suprotnost (opozicija), paralela, i, u mnogim slučajevima, konjukcija.

Svi tradicionalni tekstovi tvrde da su I i IV kuća najbliže povezane sa zdravljem. Ovo je naročito tačno ako su one „nastanjene“- tj. ako su pozicija jedne ili više planeta nalazi u kući. Ako se ni jedn planeta ne nalazi u ovim kućama, neki astrolozi svoju dijagnozu baziraju prema planeti koja vlada znakom na vrhu kuće. Ipak, ovo nije sasvim zadovoljavajući ili tačan metod.

Jedan engleski autoritet iz XIX veka, je stavio pod sumnju čak i suđenje o zdravlju na bazi konfiguracija u VI kući. Džejms Vilson (Wilson) je u svom Kompletno astrološkom rečniku, ovako pisao: „Razlog zbog kog ascendent dejstvuje na ljudski telesni sastav nije poznat, ali iskustvo dokazuje da on ima efekta. Jasno ne proizilazi da zapadni ugao ima bilo kakav uticaj, a još je manje jasno da bi VI kuća mogla biti mesto prema kome bismo bili u stanju da procenjujemo bolest.“ Uprkos Vilsnovom mišljenju, zajedničko iskustvo većine profesionalnih medicinskih astrologa pokazuje da VI kuća pruža smer za opis bolesti. U rutinskoj proceduri, astro – dijagnostičar proverava natalnu kartu, da bi ustanovio koje, ako ih ima, planete naseljavaju Šestu kuću, i da li te planete grade aflikciju sa glavnim svetlećim telima, ascenetima ili planetama i kuće. On takođe utvrđuje planetnog vladara znaka u vrhu VI kuće, uočava koji znak i kuću naseljava u horoskopu, i onda odlučuje koje bolesti taj znak predstavlja, i delove tela na koje se odnosi.

Sledeći njegov korak je da sazna koje planete stupaju u aspekt sa vladarem VI kuće, kao i vrstu aspekta – radi li se o konjukciji, paraleli, kvadratu, sekstilu, trouglu, itd.
Ovi podaci pružaju osnovu za opšti opis potencijalnih bolesti.

Uticaj prve kuce

Medicinski astrolog posvećuje značajnu pažnju i kući, zato što njome vlada uzlazni znak, koji ustanovljava vitalnost i unutrašnju snagu, ili slabost fizičke konstitucije. Osim toga, ascendent pruža uvid u volju ličnosti osobe – njenu prilagodljivost okolini.

Kroz pažljivu analizu i kuće, iskusan astrolog je u stanju da prosudi osnovnu emocionalnu šemu, lične navike, potisak individualnih želja i njihovo zadovoljenje, sposobnost za samodisciplinu.

Svi ovi faktori direktno se odražavaju na zdravlje – zato što ponašanje – bilo pozitivno ili negativno, konstruktivno ili negativno – može usloviti bolesti, i to i čini.

Štaviše, ako se vladanje sobom, i moralna snaga, mogu prepoznati u natalnoj I kuci, postoji dobra šansa da osoba može prevazići ili izmeniti patološke tendencije, naznačene u IV kući. Na primer, nerešeni unutrašnji konflikti koji prouzrokuju nervno ili organsko oboljenje, mogu biti elimisani svesnim naporom pojedinca, uz pomoć njegove volje da promeni nedostatke karaktera koje ih izazivaju. Loša ishrana se može izmeniti. Neskladni međuljudski odnosi, mogu sa ispraviti. Neusklađenje okolnosti zapošljenja, mesta stanovanja, itd. mogu biti promenjene.
III i IX kuća su tesno vezane za mentalna oboljenja i, sledstveno, zaslužuju posebno ispitivanje astro-dijagnostičara, po liniji psihogenog porekla mnoštva bolesti.

Uloga nasleđa

Pitanje nasleđa je, takođe, važna stavka u razmatranju urođenih fizičkih slabosti, i predispozicija za određene bolesti. Ova činjenica može iznenaditi kritičare veštine kojom se ovde bavimo, jer oni upravo i tvrde da je određivanje nečijih slabosti u fizičkoj građi besmislica, baš zato što su te stvari, uglavnom, predeterminisane faktorom nasledja.

U stvari, skorašnje statističke studije, preduzete od strane ljudi koji u astrologiju ne veruju, pokazale su da i samo nasleđe odgovara zvezdanim šemama.

Jednu takvu studiju uradio je Mišel Goklen (Gauquelin), naučnik i predavač na Sorboni, koji je svoja istraživanja preduzeo sa ciljem da opovrgne astrologiju, a završio pokušajem da je pridobije za „stvarnu nauku“. On je otkrio da postoji izražena tendencija rađanja dece u određenim kosmičkim uslovima, sličnim onim koji su vladali kod rođenja njihovih roditelja. Drugim rečima, planetne pozicije i aspekti, posebno u pogledu ascendenata, povoljne su za nasledne predispozicije očekivane kod dece koju rađaju određeni roditelji.

Golken je svoje zaključke bazirao na statističkim proračunima iz 30.000 natalnih horoskopa. Ipak je, nerado, prihvatio svedočanstvo svojih proučavanja, zbog njegovog, kako je on to nazvao „pseudoastrološkog ukusa“. Ostajući do kraja slepi nevernik, on je svoje rezultate nazvao „neobjašnjivim“.

U Serafijalovom Novom astrološkom rečniku, naći ćemo da je teoriju o planetarnoj hereditarnosti lako dokazati izradom kombinovanog horoskopa svakog člana porodice, tako da će planete sa pozicijama u istim znacima biti iznete zajedno.

„Tada se može videti da postoji uticaj dominantne grupe, nametnut od strane jednog znaka, više nego od drugih, i taj znak predstavlja tipski oblik kome porodica pripada.“

Kombinovani natalni horoskopi bi trebalo da uključe ascendenta, u svakom posebnom horoskopu, kao da je on uzlazna planeta u istom stepenu.
Za medicinskog astrologa interes se koncentriše posebno na prenatalnu epohu; poziciju Sunca i aspekte u odnosu na njega u natalnoj karti; i IV i X kuću.

Ako je Sunce pri rođenju u zemljanim ili vodenim znacima (Bik, Devica, Jarac; Rak, Škorpion, Ribe), ili ako postoji planetno težište na ovim znacima, faktori nasleđa su obično najjači na majčinoj strani.


Kada je natalno Sunce u vazdušnim ili vatrenim znacima (Blizanci, Vaga, Vodolija; Ovan, Lav, Strelac), ili su ovi istaknuti zbog naseljenosti planetama, nasleđene crte i tendencije su prevashodno sa očeve strane.

Kada se pozicija Sunca i Meseca nahodi u istom elementu pri rođenju, planete vladaoci znakova na vrhovima IV i X kuće, predstavljaju oca i majku, svakog ponaosob.

Prema nekim autorima, predispozicija za nasleđenu bolest je naznačena prisustvom Škorpiona na vrhu IV kuće pri rođenju. Kako bilo, nasleđene slabosti uključuju aflikcije u odnosu na planete u fiksiranim znacima.

Dobro aspektovani Jupiter, u jednom od zemaljskih znakova pri rođenju, s druge strane, prema verovanju, znači telo sa dobrim poreklom, oslobođeno mrlja nasleđa. Isto važi i onda kada je vladar rođenja postavljen u sopstvenom triplicitetu, i ne nalazi se u aflikciji. U svojim dubljim implikacijama, planetarna hereditarnost sadrži i protivrečno pitanje reinkarnacije, predmet kome većina modernih astrologa poklanja mnogo prostora.

Raniji pisci i pripadnici ezoteričke škole, doduše, insistiraju da su astrologija i doktrina ponovnog rođenja međusobno isprepletane. Dr Kornel to ovako objašnjava:

„Priroda i više sile vladaju, uređuju i upravljaju inkarnacijom inidvidue, i prema zakonu privlačenja i sličnosti, vode Ego koji dolazi do roditelja, predaka i linije porekla, koje su, manje ili više, sa njim vazani iz prošlosti.“

Ovi vladari sudbine, rekao je dr Kornel, prouzrokovaće da će se rođenje dogoditi u vremenu i mestu koji zvezdanoj mapi rođenja daju saglasje sa takvim porodičnim vezama.

„Roditelji daju embrionu koji zri i detetu, po pravilu, telo umnogome slično svom sopstvenom, ili slično nekom srodniku ili pretku po istoj liniji; ali majstori i posvećenici okulta poučavaju da um i karakter deteta nisu idrektno preneseni sa roditelja.“

Umesto toga, Ego koji dolazi, ili duh, donosi sa sobom svoj sopstveni karakter.

„Rečeno je da zvezdana karta rođenja pokazuje karakter i dostignuća koje je osoba imala pri smrti fizičkog tela, u njegovoj prethodnoj inkarnaciji. U sadašnjem životu, on uobličava i gradi mapu koja će biti… prototip za njegovu sledeću inkarnaciju.“

Progresije, prolazi i lunacije (lunarni meseci)

Da bi se predvidelo vreme nastupanja bolesti, naznačeno u natalnoj karti, za astrologa je nužno da tačno izračuna kada će planete u prolazu podstaći porođajnu osetljivost vezanu za nju. Lunacije (periodi između dva nova meseca) i pomračenja se, takođe, moraju uzeti u obzir.

Koristeći efemeride za bilo koju datu godinu, astrolog beleži dane kada Sunce prolazi kroz konjukcije i opozicije natalnih planeta.

Prema jednom starom aforizmu astro-dijagnoze, osoba se najčešće razboljeva kada se jedno od dva svetla (Sunce ili Mesec), nađu na mestu, ili kvadratu ili opoziciji mestu koje zauzimaju Saturn ili Mars u vremenu rođenja te osobe.

Prirodna je posledica da isto važi i kada su ili Saturn ili Mars na mestu ili kvadratu ili opoziciji mestu koje zauzimaju Sunce, Mesec ili ascendent u trenutku rađanja.
Za vreme prolaza Marsa, novorođeni je u opasnosti od nesrećnih slučajeva i povreda, posebno za vreme putovanja.

Povoljno i nepovoljno vreme za lečenje

U prošlim vremenima, kada su svi lekari bili i astrolozi, lekovi su pacijentima davani prema pokazateljima koji su označavali vremena kada su planetni aspekti pogodovali terapeutskom delovanju medikamenata.

Prema opštem pravilu, periodi kada je Mesec u Raku ili Ribama (ili sati u danu kojima vladaju njihove planete vladaoci) smatrali su se najboljim vremenom za uzimenjem bilo kakvog medikamentnog sredstva. Druga pogodna vremena bila su kada su Venera i Jupiter u uzlaznoj putanji, ili u satima kada vladaju Venera i Merkur.

Prema klasičnoj predaji, lekarije uzete za vreme vladajućeg Saturna, pre bi nanele štetu, nego koristile pacijentu. Uzimanje leka je bilo strogo zabranjeno kada je Mesec prolazio kroz znake simbolizovane preživarem (Ovan, Bik i Jarac). Pre no što bi davanje bilo kog leka moglo zasmetati srčanoj funkciji, lekar, osposobljen za medicinsku astrologiju, proučava natalnu kartu, kako bi utvdio postojanje eventualne unutrašnje slabosti, bilo kakve vrste, koje bi terapiju činile opasnom. Slična analiza se čini kako bi se otkrio pristup mogućoj šteti po druge vitalne organe. Takva je procedura u uočljivom kontrastu sa današnjim metodama ortodoksne medicine.


Osobe u čijem je rođenju Neptun istaknut, ili je u aflikciji u VI kući, trebalo bi da uvek poklone veliku pažnju pri uzimanju bilo koje vrste medikamenata, pošto konfiguracija otvara u njima predispoziciju prema oboljenjima izazvanim lekovima. Isto važi kada je Neptun u kvadratu, ili opoziciji prema Saturnu. Lekari otvoreni astrologiji često proveravaju znak na vrhu V kuće, ako i planetu vladaoca znaka, kako bi odlučili da li je izabrani lek i aspektovan u određenom slučaju.

Rečeno je da, kada je planeta vladalac u vrhu VI kuće, postoji opasnost da će lekar prepisati pacijentu neadekvatan lek.

Rani astrološki pisci su poučavali da je svako oboljenje koje pogađa čovečanstvo rođeno baš u tom vremenu i prostoru, što pogađa i ostala živa bića. U oblasti na Zemlji gde je bolest nastala, nalazi se i lek protiv nje. Prema ovoj teoriji, ove lokalne posebnosti su veoma efikasne u borbi protiv bolesti. Lek može biti u obliku lekovite trave, prirodne hrane, ili minerala nastalih u kraju gde se bolest javlja.

Savremeni lekari su skloni da astrologiju koriste kao vrednu pomoć u dijagnozi, ali prepisuju medikamente koje stvara moderna farmakologija. Za dugu terapiju i oboljenja nastala zbog nedostataka raznih vrsta, ipak, dodaci ishrani, vitamini i minerali, još su uvek stvar slobodnog izbora.

I opet je potrebno podsetiti čitaoca, da, pri donošenju bilo kojeg važnog zaključka u odnosu na zdravlje ili bolest, moramo razmotriti Signature rerum, ili stelarnu šemu kao totalitet. Ovo je složen poduhvat, koji zahteva godine iskustva. On se ne može ostaviti početniku, ili biti poveren ograničenom iskustvu profesionalca koji nije vičan medicinskoj astrologiji.

Kraj života

Astrolozi iz prošlosti samouvereno su predviđali tačno vreme vitalnih događaja, kao što su sudbonosne nesreće i smrt.

Ili su posedovali podatke koji nama više nisu dostupni, ili su svoje prognoze zasnivali na nekoj vrsti vančulne percepcije. U svakom slučaju, ne postoji svedočanstvo koje bi pokazivalo da je njihova tačnost bila nešto na čemu bi smo im mogli zavideti. Danas nema etički ispravnog astrologa koji bi svome klijentu otkrio tačan datum sopstvene ili bilo čije druge smrti. U jednu ruku, to bi bio prekršaj, kažnjiv možda i zatvorom, a u drugu, svaki iskusni astrolog zna da nema te planetne konfiguracije koja predskazuje određenu smrt, određenog dana. Postoje, naravno, indikacije, kako u natalnoj, tako i progresivnoj karti, vidljive stručnjaku, koje jasno upozoravaju da će u određenom peridu čovekovog života Označitelj i vitalne tačke njegovog horoskopa biti ugroženi nizom zlih strujanja koja mogu prouzrokovati smrt. Ali samo to ne može biti dovoljno da se donese čvrsto i pouzdano predskazanje. Kao što je istakla Evangelina Adams, prema teorijama starih astrologa, za čoveka bi trebala da bude dobra godina ako u njoj ne bi imao umreti bar tri puta.

Odgovarajući na pitanje čitaoca, urednici časopisa Rozenkrojcerskog društva, napisali su sledeće: „Vreme smrti nije zabeleženo u horoskopu. Ovo je opšta zabluda. Horoskop ukazuje na periode u koja će osoba biti izložena teškom nervnom ili fizičkom naporu, ali sigurno ne označava hoće li neko njemu podleći, ili ne. Postoje bezbrojni slučajevi u kojima je horoskop pokazivao nešto što je izgledalo kao skup poraznih uticaja, čiji bi, u tom trenutku, jedini ishod mogao biti smrt, a osoba je njih preživela sasvim udobno. Postoje bezbrojni slučajevi u kojima su osobe umrle, a horoskop je prema uobičajenim pravilima pokazivao srazmerno malo napora u životu.“

Sve ovo, nipošto ne znači da ne postoji predodređeno vreme u zemaljskom životu svake osobe, u kom će morati da pređe iz jednog oblika u drugi. Autor Knjige propovednikove, dokazao je tačnost svoje tvrdnje: „Svemu ima vrijeme i svakom poslu pod nebom ima vrijeme. Ima vrijeme kada se rađa i kada se umire,“ (preveo Đura Daničić).

Dakle, horoskop nije mesto na kome ćete naći statistike za kraj života.
Ono što se može utvrditi uz određenu veštinu i strpljenje, je verovatan uzrok smrti opasnost od ozbiljnih ili fatalnih nesreća; okolnosti poslednjih godina života; polaganje posmrtnih ostataka uključujući poziciju groba.

Zar to nije dovoljno sumorno? Dakle, nemojmo proganjati krajnji odgovor, tačan i sudbonosni trenutak kada će se to dogoditi.

I kako je to T.S. Eliot otpevao:

„Razumeti/Tačku preseka bezvremenog/sa vremenom – to je svetačko zanimanje.“

KRAJ