Pluton: Sad ga ima sad ga nema

Odluka svetskih astronoma da Plutonu oduzmu mesto među planetama, umesto njega prime u društvo Ceres, Karon i Ksenu, astrologe je podelila u dve grupe. Jedni protestuju i tvrde da je ovaj nebeski „predmet“ itekako važan i ima značajno mesto u natalnoj karti čoveka. Drugi su jedva dočekali da sve što se nalazi iza Saturna odbace kao „mutnu radnju“, izmišljenu u poslednjih dva veka. Kad je mogao Platon to da tvrdi što ne bi i oni?!

pluton-sad-ga-ima-sad-ga-nema-00tNa grčkom jeziku „ploutos“ znači bogatstvo. Rimljani su preuzeli ovu reč i zato za njih Pluton predstavlja onog koji deli zlato, srebro i ostala podzemna bogatstva. Pošto dela u podzemlju povezan je sa smrću i dodeljena mu je uloga boga podzemlja.

Američki astronom Persifal Lovel je pronašao Pluton februara 1930. godine. Posle dugog traženja adekvatnog imena za ovu planetu svi su se složili da joj najbolje odgovara ime Pluton, imenom koje je dala jedanaestogodišnja devojčica, Vencija Berni iz gradića Oksforda u Engleskoj.

Kasnije je otkriven njegov satelit Karon, čiji je prečnik 19 640 km. Karon nosi ime lađara koji prevozi mrtve preko reke Akeron u Had. Njegova površina je čist led i izrezbarena je silnim kraterima. Gledajući sa Plutona, Karon niti se rađa niti zalazi.

Ceres (ili Demetra na grčkom), koju je pronašao 1801. godine italijanski astronom Ðuzepe Pjaci, je boginja rasta biljaka i majčinske ljubavi. Jedva se vidi golim okom.
Zovu je Ksena ili Lila. Bivši asteroid je danas planeta. Originalno ime je 2003 UB313. preporučuje se da je zovete ovim „brojčanim imenom“ jer je „Ksena“ samo radni naziv koji su upotrebljavali astronomi prilikom njenog otkrivanja. „Lila“ je naziv sajta na koji je objavljen pronalazak ovog bivšeg asteroida.

I šta sad? Kako će astrolozi tumačiti karakteristike ovih planeta? Kraljevsko astrološko društvo iz Londona se još ne oglašava. Ostaje zdrava logika.

Ako 2003 UB313 klizi po orbiti oko Sunca, u tzv. razasutom prostoru, u pratnji svog meseca Gabrijela, može se gledati kao Mesec prema Zemlji. Mogu je priključiti četvrtoj kući, znaku Raka.

Ako je Ceres zadužena za plodnu zemlju onda je možemo ubaciti u drugu kuću, u znaku Bika.

Karon, budući da je Pluton ispao iz igre i osme kuće u horoskopu, može da se smesti na njegovo mesto.