Retrogradna Venera u Škorpiji – „ Strast do koske“

Od kako je vladarica ljubavi, erotike, emocionalnih veza i novčanih tokova od 10-og septembra uplovila u, za nju, neprijatan znak Škorpije, o Veneri se dosta piše i polemiše naročito zbog njenog očekivanog retrogradnog hoda u ovom znaku. Da li ova retrogradna Venera izaziva isključivo nepovoljne događaje po ljubav narednih hladnih meseci, ili je situacija nešto drugačija?

Prvo bi trebalo da se vratimo na sam početak. Venera je pre svega planeta ljubavi i vezivanja kao i osećaja za lepotu i uživanje. Prema tome sama po sebi je benefična i njeni potencijlani nepovoljni položaji ili retrogradni hod ne mogu u potpunosti ugušiti njenu suptilnu i pozitivnu prirodu. Kao arhetip ženskog dela ličnosti i ženske energije zapravo pre možemo očekivati (naročito u vodenom znaku) intenziviranje jakih unutrašnjih emocionalnih i seksualnih poriva i njihov prodor u prvi plan. Osim toga, dok je prolazila u avgustu mesecu kroz svoj znak Vage, gde bi trebala da pokaže ono najbolje od sebe, zbog pritisaka nepovoljnih aspekata od strane Saturna iz Jarca (i to retrogradnog!) donela je jako mnogo preispitivanja i pucanja intimnih odnosa u dve sfere: emotivna veza ili porodični slom.

Stoga, sam položaj Venere i njenog retrogradnog hoda ne bi mogao sam po sebi izazvati loše ljubavne okolnosti, već pre može vratiti one probleme koji su aktivirani na leto na glavni pretres.

Retrogradna Venera – ima li razloga za strah?

Bilo kako bilo, ima i onih koji se i osnovano plaše ovog Venerinog položaja. To su pre svega svi oni koji su pribegavali strategijama „guranja pod tepih“ kao i oni koji su se skrivali od emocija ispod hladnog i nezainteresovanog izraza lica, ili obratno – „toplim i usiljenjim osmehom“ skrivali da više ne vole. Takvim vezama Venera u Škorpiji naročito u retrogradnom hodu koji će se odigrati u dugom periodu od 06. oktobra do 16. novembra 2018. Dakle, može se zaključiti da ova retrogradna Venera u Škorpiji nema za cilj da pogoršava dobre, sveže, kvalitetne i nove odnose, već pre da „pretrese“ i ako treba dokrajči one odnose koji su već dotrajali, ali se niko ne usuđuje da to javno i pokaže.

Venera u Škorpiji u retrogradnom hodu može vratiti i još starije odnose na dnevni red, osobito one koji su nasilno prekinuti bez završne reči ili bez iskrenog poravnjanja među bivšim ljubavnicima gde nije došlo do iskrenog pokajanja ili oprosta. Prema tome, čini se da radi pravu stvar i da nije sama po sebi negativna, već temeljna.

Što se svežijih ljubavnih priča tiče, ova Venera će zapravo pogurati partnere da se otvore i prepuste jedno drugome, jer intenzivirani emocionalni naboj neće moći, a i ne bi trebalo da potiskuju. Strastveni zagrljaji, razmena erosa i osećaj potpunog stapanja putem seksualnih odnosa biće glavni medijum komunikacije među partnerima. Čak pomenute zastarele priče neće biti pošteđene prejakih emocionalnih i seksualnih impulsa, pa u globalu ovaj tekst nosi opravdan naziv „Strast do koske“ jer se zaista odnosi na većinu.

Venera nije samo „ljubavna“ planeta…

Kao što je navedeno na početku, Venera nije samo ljubavna planeta već i planeta estetike i novčanih tokova, pa se retrogradno s ovom Venerom mogu vratiti stari dužnici i poverioci da se razduže ili pak učine pozajmicu za nešto što su emocionalno i moralno dužni. Osećaj zajedničkog „preživljavanja“ a ne „uživanja“ biće još uvek na snazi, jer početak blagostanja možemo očekivati tek kad se Venera susretne sa Jupiterom u znaku Strelca. Oni koji se u materijalnom smislu nalaze u odnosu domaćin-parazit mogli bi se zapitati da li takav odnos dalje ima smisla, jer Venera u Škorpiji neće dozvoliti „ružičaste naočare“ i ublažavanje istine.

Vuk Pavlović