Retrogradni Mars u Škorpiji

Mars se izvorno vezuje za borbenost, aktivnost, pobuđenost organizma, prvi impuls reagovanja. Takođe predstavlja mušku figure u mladosti, plodnost, potentnost, krvotok. Retrogradno kretanje planete podrazumeva zamenjen smer kretanja u odnosu na uobičajeni (smer Ribe–Ovan umesto Ovan-Ribe) koji donosi naglašenije delovanje retrogradne planete kao i zastoje u napredovanju planetarnog uticaja u cilju dubljeg zadržavanja na okolnost koju retrogradna planete diktira.

retrogradni-mars-u-skorpiji

Ove godine planeta Mars krenula je retrogradnim hodom u znaku Strelca 18. aprila i tu promenu smo osetili. Međutim, ono što je manje uobičajeno jeste da se planeta zbog retrogradnosti vrati u prethodni znak (obično je u retrogradnom ili direktnom kretanju u okviru jednog znaka) što se ove godine dogodilo. Planeta Mars od 25. maja boravi u znaku Škorpiona i tu će se zadržati sve do 3. Avgusta. Mars u Škorpiji često donosi nemire, a retrogradni- naročito.

Znak Škorpije jeste znak koji dovodi do suočenja sa unutrašnjim i spoljašnjim silama u cilju prevazilaženja ličnih ograničenja i proširenja ličnosti. Stoga on jeste znak krize i znak obrta u kome su obično sve zalihe minimalne čisto da bi se preživelo, donosi blokade i ne dozvoljava ostvarenje ličnih želja ekvivalentno intenzitetu Vaših ličnih očekivanja i identifikacije i vezivanja za objekt koji za sebe želite. Jednostavnije, što više se vezujete za želju i očekivanje, to sebe više svodite na to što želite i time sebi stvarate ograničenje. Zato tu jeste znak Škorpije da nam razruši planove za naše dobro, kako bismo lična ograničenja transformisali i dostigli viši stepen razvitka.

U ovom periodu najbolje je da ništa ne doživljavate tragično, da ono što želite ostavite za kasnije i da se posvetite sebi u psihološkom smislu. Sve ono što želite neće Vas zaobići, ali insistiranje na onome što želite Vas hoće koštati (bar do 3. avgusta). Odvajanjem od ličnih želja činite sebi dobro u duhovnom i psihološkom smislu. Mars kao malefična planeta u Škorpionu neće Vas štedeti, stoga bolje vi sebi smanjite očekivanja nego da to za Vas uradi Mars.

Vuk Pavlović