Retrogradni Merkur

Kada je Retrogradni Merkur u pitanju, onda ovaj članak može da se zove i:

Retro Merkur ili kada stvari idu neplanirano

Retrogradni Merkur  3. decembar – 22. decembar 2017.

Retrogradni hod Merkura ovaj put traje od 03. do 22. decembra 2017. Uticaj njegove senke se osećao ovaj put ranije nego uobičajeno tako da su problemi sa električnim uređajima, kvarovima, zastojima i nejasnim kominikacijama počeli već od 20. novembra 2017.

Šta nam donosi retrogradni Merkur u Strelcu?

Ovo je vreme kada treba da ponovo razmotrimo naše dugoročne vizije budućnosti, da se vratimo starim idejama i posmatramo ih iz nove perspektive, da se posvetimo ličnim interesovanjima i započetim, ostavljenim studijama. Biće teško održati fokusirane misli i zato vodite računa o izboru tema za razgovor kao i o rečima koje koristite kako biste izbegli nesporazume ili da neko pogrešno interpretira ono što govorite ili radite. Ovo se obično dešava kada je Merkur retrogradan ali ovaj put će biti veoma naglašeno. Dakle, probleme koje imate sagledate iz drugog ugla i sa novim razumevanjem i rađanjem novih značajnijih ideja.

U svakom slučaju, kao i uvek važi ključno pravilo – budite oprezniji, pažljiviji i strpljiviji nego inače i prihvatite period retrogradnog Merkura kao priliku da proverite do koje mere ste savladali ove kvalitete, da završite nešto što ste davno započeli i da se oslobodite materijalnih stvari koje ne koristite.

retrogradni-merkur

 

Retrogradni Merkur  14. avgust – 5. septembar 2017.

Nakon pauze od aprila meseca, Merkur planeta komunikacije, kraćih putovanja, manuelne upotrebe tehnike i mašina, misaonog toka i svega onoga što zapravo predstavljaju  njegovi domicilni znakovi Blizanci i Devica, opet kreće retrogradni hod sa 11 stepeni Device počev od 14.08.2017. s tim što će od 01. do 05. septembra boraviti u znaku Lava.

O retrogradnom Merkuru već se mnogo govorilo, stoga stara pravila i dalje važe: česte gužve u saobraćaju, greške u softverskim sistemima, nestanak struje ili interneta, nesporazumi oko uplata-isplata u bankama itd.

Međutim, valja skrenuti pažnju na specifičnosti Device: posao i zdravstvena nega. Za vreme ove Merkurove retrogradnosti možemo očekivati obnovu starih poslovnih kontakata ili ostvarenje ambicije iz prošlosti, ali zbog blokada koja ova planeta često pravi, valja izbeći, nove krupne poslovne planove i odložiti ih za drugu polovinu septembra.

Sa zdravstvenog aspekta Device, svi pregledi i kontrole koje nisu bile dovršene zbog obaveza ili zauzetosti trebalo bi završiti, kompletirati. Suštinski, Merkur i znak Device su u najbližem srodstvu pa nema potrebe za većom panikom.

Na sreću, retrogradni Merkur u Devici neće graditi značajnije aspekte naročito sa maleficima, pa će situacija biti podnošljivija. Aspekt koji će biti u fokusu je trigon Venere iz Raka, što je zaista lep, mekan i nežan aspekt koji će razrešiti mnoge probleme i nesporazume u emotivnim vezama i porodičnim odnosima a moguće je i manje finansijsko profitiranje naročito privatnicima koji očekuju zaostalu naplatu.

Retrogradni Merkur – 9. april – 3. maj 2017.

Prethodni ciklus retrogradnog hoda Merkur je započeo  9. aprila 2017. i završio 3. maja 2017. Čak i laici znaju da Retrogradni Merkur donosi prepreke, neočekivane obrte i probleme. Dva do tri dana pred početak retrogradnog kretanja Merkura se već osećao taj uticaj, a isto tako i 2-3 dana nakon završetka – ostali su tragovi ovog perioda. Uticaj poslednjeg Retrogradnog Merkura osećao se duže: sve do 20. maja 2017.

Malo o Merkuru i njegovom retrogradnom hodu

Planeta Merkur upravlja svim vrstama komunikacije, kao što su: pričanje, učenje, slušanje, čitanje, istraživanje, pregovaranje, kupovina i prodaja, upravlja važnim zapisima i dokumentima, ugovorima – usmenim i pisanim. Pod uticajem ove planete su kompjuteri, putovanja, transport… Kada se kreće retrogradno, u spomenutim oblastima nastaju problemi. Šta to praktično znači i kako se to odražava na naš svakodnevni život?
Prva stvar koju ćete primetiti kada nastupi retro Merkur, su nesporazumi i svađe na svakom koraku, gužve i zbrka u saobraćaju, kvarovi i problemi sa tehničkim uređajima, automobilima, telefonima, kompjuterima. Zato, birajte reči, pažljivo pišite vašu prepisku i obratite pažnju kada šaljete mejlove i poruke jer lako možete poslati na pogrešnu adresu.  Vozite pažljivo. Imajte strpljenja da saslušate sagovornika jer vrlo lako dođe do nesporazuma. Izbegavajte da putujete u ovom periodu jer može biti odlaganja, kašnjenja, problema sa kartama… zato ako idete na put obratite pažnju na dokumentima. „Lek“ za ovaj period je strpljenje i povećana pažnja.

Retrogradni Merkur: Šta ne bi trebalo da radite u vreme retro Merkura

Astrolozi preporučuju da ne kupujemo električne uređaje i kompjutere i da ne pravimo važne promene dok je Merkur retrogradan. Ne kupujte skupocene stvari jer lako možete napraviti pogrešan izbor. Ne potpisujte nikakve ugovore u ovom periodu, a ako baš morate, otvorite četvore oči, pažljivo pročitajte ili ako možete ostavite mogućnost da se može uraditi aneks ili napraviti korekcije zato što kad prođe retrogradni Merkur i vi pogledate potpisani ugovor, shvatićete da vam je nešto promaklo, da jednostavno niste sagledali stvari onakvima kakve jesu.
Ovaj period se smatra nepovoljnim za pokretanje novih poslova, novih ideja,  časopisa, sajtova, nepovoljan za sklapanje ugovora, potpisivanje ugovora, zakupa, davanje obećanja. Nemojte se  ljutiti ako vam gosti otkažu dolazak u poslednjem trenutku, ili partneri kasne na sastanak. Sve je nekako promenljivo, nestabilno i teško je predvideti kako će stvari odvijati u vreme retro Merkura.
Ako ste u prilici da birate kandidata za posao u vreme retro Merkura, lako se možete prevariti i zato je bolje sačekati da ovaj period prođe.

Retrogradni Merkur: Šta TREBA raditi u vreme retro Merkura

Vratite se nedovršenim poslovima, sređivanju onoga što ste zanemarili i ostavili nedovršeno. Oslobodite se odeće koju niste dugo nosili, sredite fioke. Otputujte u rodno mesto ako dugo niste bili ili negde gde vam je bilo lepo a dugo niste posetili to mesto. Ako imate priliku vratite se nekom starom poslu koji ste nekada započeli ili radili pa ostavili. Retrogradni hod Merkura nam je ostavljen da se osvrnemo i preispitamo, šta smo uradili, gde smo pogrešili. I, naravno, da dovršimo započete stvari kako bismo bili spremni za  nešto novo.
 …

Merkur će u toku ove godine  još dva puta biti retrogradan u sledećim mesecima:

  • 12. avgusta – 5. septembra, počinje u Lavu a završava se u Devici
  • 03. decembra – 22. decembra, u Strelcu
 Napisala: Sofija