Saturn – Treba li ga se plašiti?

U raznim astrološkim časopisima, tekstovima ili udžbenicima sa posebnom ozbiljnošću tretira se planeta Saturn – najžešći uzbunjivač i alarmer svih astrologa, tumača i uopšte astrološke, pa i šire, ezoterijske javnosti. Većini astrologa a i laika koji se tek pomalo razumeju u astrologiju i sama pomisao da se Saturn približava nekoj natalnoj planeti, ulazi u znak Sunca ili pravi nepovoljne aspekte na nebu dovoljan je razlog za uzbunu. Čak i u širem kontekstu, kada se npr. obrađuje astrološka slika neke države ili naroda, društva uopšte, Saturn je obično „glavni osumnjičeni“ za prevrate, stradanja, krah ekonomskog sistema, ratove itd… Tek tu i tamo se u analizu uključi neka druga planeta, naročito kada se razmatraju negativne strane u celokupnoj analizi. Osim toga sama priroda Saturna u analizi uvek sobom nosi nekakvu dvostrukost, višeznačnost.

Saturn

Neki su skloniji pripisivanju sveg negativnog, zastarelog, propalog i oštećenog ovoj planeti praveći od nje svojevrsnu „koncentraciju sveg užasa na jednom mestu“, dok drugi pak u njemu vide snažnog učitelja, sudiju, motivatora i nezaobilaznu stanicu kada je u pitanju duhovni razvoj kroz krizne momente života, odnosno vide u njemu zapravo jedinu planetu smisla i suštine bez čijeg uticaja rađanje na kugli zemaljskoj uopšte ne bi imalo smisla, svrhe i suštinskog kvaliteta. Zašto je sve to tako?

Priroda Saturna

Pre svega, sama priroda Saturna zaista jeste dvostruka i polimorfna. Kada analiziramo horoskop astrološko iskustvo i prikupljanja izveštaja od klijenata zaista potvrđuju da su im najbolnije stavke u životu upravo pokrivene onim poljem i znakom u kome se nalazi Saturn, kao i da su najgori periodi života bili oni u kojima je Saturn gradio jake aspekte sa natalnim planetama. Dakle i natalno i tranzitno, Saturn uvek donosi ozbiljnost i zabrinutost.

Međutim, istom uverenošću, kada prikupimo odgovore na pitanja Šta je bilo nakon izlaska Saturna iz „gorućih“ kuća? ili Kako se osećate nakon perioda Saturnovog tranzitiranja? – klijenti tvrde da su iz cele situacije izašli čvršći, sigurniji, promenjeni, učeniji, mudriji spremniji na izazove i nadaleko transformisani! Šta više, one promene koje su tada doživeli stvaraju im bazu i podlogu za funkcionisanje do kraja života! Dakle, potrebno je pomiriti i povezati ova dva oprečna Saturnova lica. S jedne strane bol i patnja su, nažalost, najveći ljudski motivator za preduzimanje konkretnih akcija i dubinskom promišljanju o sebi u svetu oko sebe, pa neko mora i za to da bude zadužen, dok s druge strane taj isti Saturn, nakon kazni, bola i teškoća doneće korenitu transformaciju i uspostaviće trajne dispozicije stabilnosti i progresa.

Odgovor na pitanje Da li ga se treba plašiti? svakao je NE. Strah stvara otpor, a svaki otpor Saturnovim težnjama ka promenama je uzaludan a svaka „bitka“ protiv Saturna je bitka koja se gubi. Na pitanja poput: Šta Saturn od mene traži? Do kada će tranzitirati i praviti „probleme“? Šta treba da učinim da sebi olakšam novonastalu situaciju? itd… astrologija uvek ima nove, sveže i zanimljive odgovore.

Šta trenutni Saturn u Strelcu zahteva od mene?

To je individualno, za svakog posebno u odnosu na položaj u natalnoj karti. Opšte, globalno mesto Saturna u Strelcu je definitivno promena filozofskog koncepta života, što se zatim spušta na običajne zakone, poimanja pravde, političkih i drugih uverenja, proširenja akademskih znanja, promena kulture, putovanja itd… Saturn će biti u Strelcu do 21.12.2017. kada menja znak i prelazi u Jarca.

Vuk Pavlović