Zodijački znaci, države i nacije

Kao što svaki pojedinac ima svoj jedinstveni životni pečat tako je moguće odrediti horoskope za šire društvene organizacije kao što su države i nacije, s tim što je to daleko teži posao.

Koje su političke i filozofske ideje na kojima jedna nacija počiva, kako uređuje ekonomiju i kakav je mentalitet građana te zemlje moguće je i astrološki razjašnjavati. Izdvojićemo najupečatljivije uticaje astroloških znakova na različite nacije i njihovo državno i društveno uređenje:

OVAN: „vojnički“ znak, znak discipline, potrebe za vladanjem i isticanjem sebe, sopstvene kulture i sopstvenih proizvoda kao i znak koji ne propušta učestvovanje u svetskim ratovima, što je saglasno njegovom vladaru Marsu, bogu rata, jeste zapravo znak rađanja germanskih naroda naročito država Nemačke i Velike Britanije. Sasvim logično ove zemlje su kroz istoriju bile prve gotovo u svemu, kao prave ovnovske zemlje. Najčešće je osnov svetskih sukoba bio u odnosu između ove dve države. Ovan kao prvi znak iziskuje da je i engleski „prvi jezik“ i da je nemačka privreda „prva privreda“ a sama Nemačka opet prva zemlja Evropske unije.

RAK: znak kojim vlada Mesec i koji na prvo mesto stavlja porodicu i osećaj ukorenjenosti. Kada se među članovima jednog društva nađe osećanje zajedničke nacije uprkos svim razlikama, baš kao što svaki član jedne porodice ima zajedničku porodičnu svest, na delu imamo uticaj znaka Raka. Ni malo ne čudi da su SAD upravo „rođene“ u ovom znaku a da je glavni koncept njihove državnosti propagiranje zajedničke nacije iako su Amerikanci najrazličitijeg etničkog porekla. Rak je povezan sa osećanjem lične sigurnosti i autonomije pa su SAD zemlja sa najdoslednijom primenom zaštite prava privatne svojine i kapitalizma. Rak simbolizuje takođe i dom, kuću, prebivalište pa su SAD zemlja sa gotovo najviše doseljenika koji su u njoj našli svoj dom, tačnije SAD su nastale doseljavanjem, pre svega, Evropljana.

VAGA: znak čija je suština balans i nalaženje sredine sa vladarom Venerom. Zemlje „rođene“ u ovom znaku imaju za cilj da umerenim i stabilnim razvojem načine od sebe cenjenu silu kao i da pomire naizgled nepomirljive državne koncepte kao što su demokratija-diktatura ili kapitalizam-socijalizam. Ne čudi nas da je Kina upravo zemlja Vage i da je postala svetska velesila upravo kombinujući tržišnu ekonomiju kapitalizma i jednopartijsku diktaturu komunizma.

RIBE: znak dvaju vladara Jupitera, koji predstavlja tendenciju širenja i ekspanzije na nepregledna prostranstva i prirodna bogatstva i Neptuna sa gotovo utopijskim uticajem koji ruši sve granice među ljudima i čini ih jednakima i sjedinjenima. Više nego jasno je da je Rusija „rođena“ u znaku Riba i ona jeste upravo jupiterski najveća zemlja sveta a najmnogoljudnija u Evropi, i to je zemlja koja je prva primenila ideju komunizma, socijalne pravde i jednakosti. Naravno nije izbegla ni suočavanja sa istinom koje je tadašnji SSSR doživeo dramatično. Neptun i Jupiter u kombinaciji daju duhovni vizionarski i umetnički kvalitet po čemu su Rusi najpoznatiji.

Vuk Pavlović